23948sdkhjf

Mekanotjänst i miljonaffär med BAE Systems Hägglunds

Inför tillverkningen av 102 bandvagnar har BAE Systems Hägglunds anlitat Mekanotjänst.
När Försvarets materielverk, FMV, meddelade att man skulle beställa ytterligare 102 band­ vagnar av modellen BvS10, blev Mekanotjänst åter en av huvudleverantörerna till BAE Systems Hägglunds. Den totala affären är värd mellan 85-­90 miljoner kronor för Mekanotjänst.

– Vi är stolta över att BAE Systems Hägglunds åter gett oss förtroendet att vara med i tillverkningen av bandvagnen, säger Lennart Edling, VD för Mekanotjänst Industrier, i ett pressmeddelande. Mekanotjänst var också leverantör till BAE Systems Hägglunds när FMV beställde 48 stycken BvS10 i januari 2012.

Men inför den nya produktionsomgången ville Hägglunds ytterligare sänka tillverkningskostnaderna.

– Vi ställde en enkel fråga till Mekanotjänst: ”Vad kan vi som beställare göra för att ni som leverantör ska kunna ge oss lägre kostnader?”, berättar Magnus Forsberg som är strategisk inköpare på BAE Systems Hägglunds.

Stor utmaning
Tillverkningen av försvarsmateriel är komplicerad och det mesta på BvS10 monteras för hand. Serierna är små och varje fordon kan innehålla unika specifikationer, som dessutom ibland ändras av slutkunden med kort varsel. Det innebär stora utmaningar för underleverantörerna. Mekanotjänst måste snabbt kunna ställa om produktion och lagerhållning för att vara en bra leverantör.

Större volymer ger fördelar
Tack vare större volymer från BAE Systems Hägglunds har Mekanotjänst kunnat sänka kostnaderna genom att effektivisera produktionsupplägg, planering, tillverkningsvolymer
och logistikupplägg. Man har även anpassat konstruktionen i samarbete med BAE Systems Hägglunds. Totalt har Mekanotjänst minskat tillverknings­ kostnaderna med över tio procent på sina artiklar.

För BAE Systems Hägglunds kan också större volymer hos en trygg underleverantör innebära att man får tid över till annat arbete som sker under processen.


– Det tar tid och kraft att upphandla artiklar från leverantörer. Den tiden vill vi istället lägga på produkten, säger Magnus Forsberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079