23948sdkhjf

Flera nyheter på mässan för produktion och automation

Effektiv produktion, framtidens rekrytering samt Monteringskonferens på M.A.X-mässan i Stockholm
Den 18 mars slås portarna upp för Nordens stora mässa för verkstadsindustri, Manufacturing & Automation Expo – M.A.X, på Stockholmsmässan. I samband med en förhandsinformation för pressen avslöjades flera nyheter som presenteras 18-21 mars då mässan pågår.

– Att M.A.X nu blir en vårmässa är efterlängtat, berättar Björn Lindforss, projektchef för MAX. Marknaden har önskat den här flytten länge och att vi nu går i mars gör att vi inte krockar med andra stora evenemang inom branschen. Det har också gjort att vi fått med flera nya utställare.

Allt för effektiv produktion
M.A.X arrangeras i år för andra gången av Stockholmsmässan i samarbete med branschorganisationerna SVMF och MTAS. På mässan visas allt för effektiv produktion såsom verktygsmaskiner, verktyg, test- & mätsystem, produktutveckling, Industriell IT, montering, automationslösningar mm.

– M.A.X behövs verkligen för vår bransch, menar SVMF:s ordförande Bo Eneholm. Branschorganisationerna SVMF och MTAS som tillsammans står för merparten av alla maskin- och verktygsleveranser till industrin. Det här är vår viktigaste mötes- och affärsplats och här kan vi lyfta frågor som konkurrenskraft och behov av fler utbildade unga.

Montering - ett viktigt inslag
På M.A.X genomförs också Monteringskonferensen som firar 20 år och det blir många aktiviteter inom montering.

– MAX är den enda mässan som behandlar montering, menar Björn Langbeck ordf. för Svenskt Monteringsforum och arrangör av Monteringskonferensen.

Här visas Trampbilsfabriken som ger möjlighet till träning i monteringsteknik i Leanmiljö. Öhlins Racing visar upp en monteringsstation och presenterar ”top of the line”- lösningar inom materialflöden, fixturer, dragare m.m.

Rekrytering i framtiden
En viktig fråga för industrin är behovet av nya medarbetare i framtiden. Den kommer att behandlas ingående på M.A.X.

– Det är rena rama skräcken, menar Ingegerd Gréen, VD för Skärteknikcentrum, när hon beskriver rekryteringsbehovet inom industrin framöver. Vi räknar med att det saknas 150 000 personer om några år. Resultatet blir att företag tvingas tacka nej till uppdrag eller till och med lägga ner.

Hur Sverige ska kunna vända trenden blir en av huvudfrågorna på mässan för Skärteknikcentrum.

– Frågan är verkligen akut och måste högst upp på bordet nu, säger Ingegerd Gréen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062