23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Satsa på en centrifugalpump från Zander & Ingeström

Behöver ni en centrifugalpump? När det gäller pumpar, pannor, värmare så väl som värmeteknik, så är Zander & Ingeström ett bra företag att vända er till. En centrifugalpump är en mekanisk anordning utformad för att flytta en vätska genom överföring av rotationsenergi från en eller flera drivna rotorer, så kallade impellers. Vätska kommer in i det snabbt roterande pumphjulet längs dess axel och kastas ut med centrifugalkraft längs dess omkrets genom pumphjulets skovelspetsar. Impellerns verkan ökar vätskans hastighet och tryck och riktar den även mot pumpens utlopp. Pumphuset är speciellt utformat för att dra ihop vätskan från pumpinloppet, rikta den in i pumphjulet och sedan bromsa och kontrollera vätskan innan den töms.

Centrifugalpumpskonstruktioner erbjuder enkla och billiga lösningar för de flesta pumpapplikationer med lågt tryck och hög kapacitet som involverar vätskor med låg viskositet som vatten, lösningsmedel, kemikalier och lätta oljor. Typiska tillämpningar innefattar vattenförsörjning och cirkulation, bevattning och överföring av kemikalier i petrokemiska anläggningar.

Hur fungerar en centrifugalpump?

Impellern är nyckelkomponenten i en centrifugalpump. Den består av en serie böjda blad. Dessa är normalt inklämda mellan två skivor (ett inneslutet pumphjul). För vätskor med inneslutna fasta ämnen är ett öppet eller halvöppet pumphjul (stödd av en enda skiva) att föredra.

Vätska kommer in i pumphjulet vid dess axel (”ögat”) och kommer ut längs omkretsen mellan bladen. Fläkthjulet, på motsatt sida till ögat, är anslutet via en drivaxel till en motor och roteras med hög hastighet (vanligtvis 500–5000 rpm). Pumphjulets rotationsrörelse accelererar vätskan ut genom pumphjulsvingarna in i pumphuset.

Det finns två grundläggande utformningar av pumphus: spiral och diffusor. Syftet med båda konstruktionerna är att omvandla vätskeflödet till ett kontrollerat utsläpp vid tryck.

I ett spiralhölje är pumphjulet förskjutet, vilket effektivt skapar en krökt tratt med en ökande tvärsnittsarea mot pumpens utlopp. Denna design gör att vätsketrycket ökar mot utloppet.

Samma grundprincip gäller för diffusorkonstruktioner. I det här fallet ökar vätsketrycket när vätska drivs ut mellan en uppsättning stationära blad som omger pumphjulet. Diffusorkonstruktioner kan skräddarsys för specifika applikationer och kan därför vara mer effektiva. Volute höljen är bättre lämpade för tillämpningar som involverar medbringade fasta ämnen eller högviskösa vätskor när det är fördelaktigt att undvika de extra förträngningarna av diffusorvingar. Asymmetrin i spiralens design kan resultera i större slitage på pumphjulet och drivaxeln.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en centrifugalpump?

Det finns två huvudfamiljer av pumpar: centrifugalpumpar och deplacementpumpar även kallad förträngningspumpar. I jämförelse med de senare är centrifugalpumpar vanligtvis specificerade för högre flöden och för pumpning av vätskor med lägre viskositet, ner till 0,1 cP. I vissa kemiska anläggningar kommer 90 % av de pumpar som används att vara centrifugalpumpar. Det finns dock ett antal tillämpningar för vilka deplacementpumpar är att föredra.

Hitta en passande centrifugalpump för er

Hos Zander & Ingeström finns det flera olika varianter av centrifugalpumpar att välja mellan. De erbjuder bland annat:

  • Hygienpumpar
  • Högtryckspumpar
  • Kompositpumpar
  • Magnetdrivna pumpar
  • Standardpumpar

Behöver ni en för ert företag så kan det vara bra att kolla in deras sortiment. De har även andra bra produkter i sitt sortiment.

Tipsa en kollega

0.094