23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Solenergi – en ny trend som är här för att stanna

Idag är solceller en vanlig syn i Sverige och de första solcellerna började användas redan på 70-talet. Då användes de främst i så kallade ”fristående system” som inte var anslutna till elnätet utan fungerade lokalt i exempelvis fyrar, båtar, sommarstugor och husvagnar. Under åren har solcellstekniken utvecklats och priset på solceller har sjunkit vilket gjort dem mer tillgängliga. Tillgängligheten har också ökat till följd av att statligt stöd till solcellsanläggningar införts.

Marknaden för fristående solcellsanläggningar finns alltjämt kvar, men nu för tiden är intresset störst för anläggningar som är anslutna till elnätet. Sådana anläggningar kan vara placerade på hustak eller på marken. Vi berättar mer om solenergi – den nya trenden som är här för att stanna.

Sol, sol och sol

Solceller, elbilsladdare, elavtal och mycket mer. Numer är det mängder med områden där el via solenergi produceras. Du som konsument kan även investera i egen driven solenergi. Kolla in här för mer information om solenergins möjligheter. I Sverige har ökningen av solcellsanläggningar gått snabbt de senaste åren. Vid utgången av 2018 fanns cirka 25 000 nätanslutna anläggningar i Sverige, vilket är en ökning med 10 200 anläggningar sedan 2017. Följaktligen har också den installerade effekten ökat, från 231 MW under 2017 till 411 MW under 2018. I procent handlar det om en ökning på 67 % av anläggningar och 78 % av installerad effekt på 1 år. Det är en stor ökning, men sett till hela Sveriges elproduktion utgör solenergi en liten andel. Svenskproducerad el kommer i dagsläget främst från vattenkraft, kärnkraft, vindkraft och kraftvärme. Solel utgör mindre än 1 % av den totala elproduktionen. 

Det vill vi ändra på

Att solenergi fortfarande är en liten andel av Sveriges totala elproduktion vill vi ändra på. Solenergi är både en lönsam men framför allt en grön energikälla. Solenergi är energi som utvinns av solens strålar och omvandlas till el eller värme. Det är en förnybar och i det närmaste oändlig energikälla. Idag kommer bara en liten del av den energi vi använder i Sverige från solen, men energislaget väntas växa och spela en viktigare roll i framtiden. Det behöver heller inte vara strålande sol för att man ska kunna producera solenergi. Det är faktiskt så att solcellerna har en sämre verkningsgrad ju varmare det är. Vårt svala klimat gör att det produceras mer el än i varmare klimat.

Lycka till med din investering i solenergi!

Tipsa en kollega

0.031