23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Bra att veta vid fönsterbyte

Är det hög tid att byta fönster? Då finns det ett antal punkter att ha i åtanke för att vara säker på att man får det bästa möjliga fönstret.

Kanske föredrar man någonting som är miljövänligt, energisnålt eller så billigt som möjligt. Allt beror på ens individuella behov och vad man anser är snyggt. Naturligtvis finns det dessutom en rad material att välja mellan som alla har sina fördelar och nackdelar, så det gäller att man överväger alternativen väl. Om man är ute efter ytterligare information utöver den här artikeln kan man exempelvis kika på SparFönster för att ta reda på mer.

Vilka material ska man välja?
Ett mycket viktigt beslut att ta när man ska köpa nya fönster är kring vilka material man vill använda. Nedan är de mest vanliga materialen samt vad fördelarna med varje material är:

Trä av furu
Om träet kommer från en tall kan man räkna med att det är mycket hållbart. Trädet har nämligen byggt upp ämnen som är menade att stå emot attackerande insekter och svamp, vilket har lett till ett starkare trä som utan svårigheter klarar av hårda väderlekar. Det finns fortfarande byggnader som har stått stabilt i flera hundratals år som byggdes av specifikt trä från tall. Detta kan därför bli ett ypperligt val.

Trä/aluminium
Blandningen mellan trä och aluminium ger dig ett fönster som har en klassisk snygg stil samtidigt som man inte konstant behöver måla om. Med ”trä/aluminium” menar man ett fönster av trä som täcks av aluminium.

PVC fönster
I många moderna hus kommer man med största sannolikhet att stöta på PVC fönster. De är nämligen energivänliga och kräver mycket lite underhåll. Som om detta inte vore nog är fönstren även förträffliga på att isolera.

Att tänka på
Om man vill kika på lite olika fönstertyper kan man redan nu klicka här. Förutom material finns det nämligen mycket mer att tänka på vid köp av fönster. Om man vill spara på pengar kan man exempelvis satsa på ett fönster som inte går att öppna. Dock måste man ha på minnet att minst ett fönster i varje rum ska kunna öppnas. Skälet till detta är säkerheten om en plötslig brand skulle uppstå. Därtill bör man fråga sig själv om man vill köpa målade eller omålade fönster. Kanske tänker man att man själv ska måla dem för att spara på pengar, men då får man tänka på att färgen som de redan målade fönstren har håller längre än om man själv målar sitt fönster.

Sist men inte minst får man så klart tänka på stilen, formen och vilken färg fönstret ska ha. Föredrar man 2- eller 3-glasfönster, och hur stort ska fönstret i slutändan egentligen vara? Med tanke på att nya fönster kan bli ganska dyra bör man ha allting klart för sig innan man väl köper sitt nya fönster.

Tipsa en kollega

0.031