23948sdkhjf

Ljusare tider för industrin

Unionens prognos för 2013 är ljus och man flaggar för en uppgång inför 2014
Den utdragna lågkonjunktur svensk ekonomi befinner sig i väntas övergå i en något högre tillväxttakt under andra halvåret 2013. Samtidigt ökar arbetslösheten något och arbetsmarknadens funktionssätt utvecklas allt sämre. Trots ökande arbetslöshet tar det allt längre tid att tillsätta lediga jobb. Detta riskerar att begränsa den konjunkturuppgång som är på väg, meddelar Unionen i ett pressmeddelande.

Planar ut
Unionens branschbarometer, med klubbarnas bedömning av det kommande halvåret, pekar också på att den negativa utvecklingen upphör. Det betyder att närmaste halvåret på det hela taget inte kommer att innebära ytterligare försämringar för industri- eller tjänsteföretagen.

Industrin på väg tillbaka
Stora lediga resurser i industrin gör att möjligheten för svensk industri att snabbt öka sin export när den internationella efterfrågan åter stiger är betydande. Unionens klubbar i de mest exportberoende branscherna bedömer att fallet för exporten upphör.

Klubbarna tror på ökade investeringar främst för att komma in på nya marknader, men är betydligt mer pessimistiska när det gäller satsningar på personalens kompetens.

– Accelererande kompetensbrist riskerar att bli en hämsko på tillväxten när efterfrågan på svenska varor och tjänster åter stiger. Därför är det oroande att företagen minskar sina satsningar på personalens utbildning, säger Gösta Karlsson.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.19