23948sdkhjf

Swerea storsatsar på industriell återvinning

Trenden är tydlig: ökat resursutnyttjande, mindre avfallsmängder, säkerställande av råmaterialflöden och kostnadsbesparingar blir allt viktigare. Swerea stärker därför sin roll som tongivande FoU-aktör inom industriell återvinning inom en rad olika sektorer
Många restprodukter från industriell verksamhet går redan nu tillbaka till processen eller säljs som råvara. Dessutom har arbetet med energieffektivisering hunnit långt och olika utsläpp minskats. Men många nya lösningar återstår att finna och vidareutveckla, och här kommer Swereas breda kompetensbas till stor nytta. För det är ofta i gränsöverskridande lösningar som de stora framstegen finns att göra.

- Swereas unika kombination av industrikontakter, starkt fokus på tillämpad FoU samt ingående kunskap om våra målgruppers behov och utmaningar gör att vi genom en samordning av våra gemensamma resurser har goda förutsättningar att bli en ledande aktör kring Industriell återvinning, säger Mats Lundin, vd på Swerea IVF och ordförande i styrgruppen för Industriell återvinning i ett pressmeddelande.

Självförsörjning genom utveckling
Swerea har sedan tidigare djup kompetens inom området. Bland annat har Swerea Swecast i ett nordiskt samarbete med gjuterier, jordtillverkare och forskare utvecklat kaskadrecirkulering av restprodukter genom kompostering som resulterar i att 20‐80 % av den jungfruliga sand som idag används i jordtillverkning kan ersättas med gjuterisand. Ett annat exempel är Swerea MEFOS som tillsammans med SSAB och LKAB utvecklat metoder för injektion av gasreningsstoft (hyttsot och hyttslam) från masugnen. Detta ersätter effektivt kol och koks vars användning då kan minskas. Metoden har bland annat nått industriell användning vid SSAB i Oxelösund.

Ett övergripande mål med satsningen är att stärka Sveriges och Europas förmåga att vara självförsörjande av råvaror. Detta genom en ökad förädlingsförmåga av restprodukter och bättre verktyg för industrin att snabbt kunna möta framtida miljökrav.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109