23948sdkhjf

Ökad industriproduktion

Rejäl ökning inom industrisektorn i december 2012 jämfört med december 2011 då siffrorna sjönk
Produktionen inom industrin ökade med 1,3 procent i december jämfört med november, korrigerat för säsongseffekter. Jämfört med december 2011 minskade produktionen med 2,2 procent i kalenderkorrigerade tal, skriver Statistiska centralbyrån i ett pressmeddelande.

Efter några månader med svag utveckling ökade industriproduktionen i december jämfört med november. Inom industrins delbranscher var utvecklingen fortsatt spretig. Starkast utvecklades elektronikvaruindustrin, medan industrin för petroleumprodukter utvecklades svagast. Vid en jämförelse mellan fjärde och tredje kvartalet minskade produktionen med 2,9 procent.

På årsbasis minskade produktionen för fjärde månaden i rad. I december minskade den med 2,2 procent jämfört med samma månad året innan. Den negativa utvecklingen förklaras av nedgångar inom majoriteten av industrins delbranscher. Svagast utveckling hade motorfordonsindustrin och övrig maskinindustri.

Uppgifterna för december är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i november, jämfört med oktober, reviderats ned med 0,2 procentenheter till en nedgång på 1,5 procent. Förändringen i produktionen i november jämfört med samma månad året innan har reviderats ned med 0,7 procentenheter till en nedgång på 5,0 procent.

Avmattning i produktionen under 2012
Efter en stark utveckling under 2011 tappade produktionen inom industrin återigen fart under 2012. Produktionen minskade med 4,2 procent 2012 jämfört med 2011, till skillnad från en uppgång på 6,8 procent 2011 jämfört med 2010. Den svaga utvecklingen under 2012 beror på breda nedgångar inom industrins delbranscher. Störst nedgång hade motorfordonsindustrin men även trävaruindustrin och annan transportmedelsindustri stod för betydande nedgångar. De delbranscher som utvecklats svagast under 2012 är också de som ökade mycket året innan, med undantag för trävaruindustrin som minskade även 201
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079