23948sdkhjf

Lägre vinst för Alfa Laval

Industrikoncernen redovisar en vinst före skatt på 1 148 miljoner kronor vilket är lägre än motsvarande period 2011
Alfa Laval redovisar en vinst före skatt på 1 148 miljoner kronor för fjärde kvartalet, vilket kan jämföras med 1 381 miljoner kronor motsvarande period 2011. Enligt Reuters hade analytikerna räknat med en vinst på 1 160 miljoner kronor.

Lars Renström, VD och koncernchef kommenterar i ett pressmeddelande:

-Orderingången uppgick till SEK 7,3 miljarder under det fjärde kvartalet, en ökning med 7 procent jämfört med motsvarande kvartal 2011 och en oförändrad nivå jämfört med det tredje kvartalet. Efterfrågan för Process Technology divisionen var oförändrad och på samma höga nivå som under det tredje kvartalet, med en speciellt bra utveckling inom Process Industry och Food Technology. Även Equipment divisionen hade ett bra kvartal med oförändrad orderingång. Marine & Diesel divisionen såg en begränsad nedgång, då tillväxten inom eftermarknadsaffären inte fullt kunde kompensera för något lägre nyförsäljning.

Västeuropa, inklusive Norden, hade god tillväxt eftersom både basaffären och stora projekt utvecklades fördelaktigt. Även Asien visade tillväxt, där Sydostasien, Indien och Mellanöstern hade en god orderingång, medan kunderna i Kina hade en avvaktande inställning. I Nordamerika var efterfrågan sekventiellt oförändrad då USA visade fortsatt tillväxt medan Kanada backade sedan stora order tagna i det tredje kvartalet inte upprepades i det fjärde.

Omsättningen uppgick till SEK 8,1 miljarder, vilket var en ökning jämfört med det tredje kvartalet och en oförändrad nivå jämfört med det fjärde kvar­talet 2011. Rörelseresultatet uppgick till SEK 1,3 miljarder, motsvarande en rörelsemarginal på 16,2 procent. Försäljnings- och administrations­kostnaderna reducerades med 11,5 procent för jämförbara enheter, som ett resultat av de åtgärder som initierades i slutet av 2011.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11