23948sdkhjf

LKAB startar brytning i Gruvberget - igen

Efter ett positivt besked från mark- och miljödomstolen står det klart att LKAB åter får starta verksamheten i dagbrottsgruvan Gruvberget i Svappavaara, fyra mil sydost om Kiruna.
Det var i början av juni i år som beskedet kom att Högsta domstolen nekade prövningstillstånd för LKAB:s överklagande av Mark- och miljööverdomstolens avvisning av bolagets ansökan om ett separat tillstånd för dagbrottet Gruvberget i Svappavaara. Därmed krävs ett gemensamt miljötillstånd för LKAB:s gruvbrytning och förädlingsverksamhet på orten. Verksamheten vid den nyöppnade gruvan stoppades omedelbart.

- Det här är ett glädjande besked och en fin julklapp till bygden, medarbetarna, entreprenörerna och hela vårt företag. Imorgon startar vi verksamheten igen, säger Per-Erik Lindvall, LKAB:s direktör för teknik- och affärsutveckling.

Glädjande besked
Nu står det klart att LKAB åter får starta verksamheten i Gruvberget i och med en deldom inom ramen för den samlade prövningen av LKAB:s verksamheter i Svappavaara som redan pågår. Det var under torsdagsförmiddagen som det positiva beskedet kom från mark- och miljödomstolen.

- Det här är ett viktigt steg framåt och vi är glada att komma igång efter ett halvårs stopp, säger Per-Erik Lindvall.

- Vi kör igång verksamheten omgående. Imorgon, fredag, skjuter vi en stor gråbergssalva och den 27 december spränger vi den första malmsalvan, säger Peter Söderman, vd för LKAB Berg & Betong, som sköter driften av Gruvberget.

Verksamheten vid Gruvberget sysselsätter cirka 100 personer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.156