23948sdkhjf

Green Cargo varslar om övertalighet

Lågkonjunkturen och industrins minskande transporter slår hårt mot Green Cargos ekonomi.
Efter fyra veckors samverkan med facken för att hitta åtgärder som bär genom lågkonjunkturen sa facken SEKO och ST nej till ett krisavtal, där en arbetstidsförkortning med sänkt lön under fem månader var en viktig del. Nu varslar Green Cargo om en övertalighet på 350 tjänster.

Green Cargos nätverk med godstågstransporter i hela landet, är en transportlösning med fasta kostnader och stor kapacitet. Det stora volymraset i industrin efter sommaren har för Green Cargo inneburit ekonomiska förluster.

– För att kunna genomföra nödvändiga investeringar och säkra företagets framtid är vi tvungna att vidta åtgärder mot förlusterna. Vi hade önskat en överenskommelse med facken men så blev det tyvärr inte och då står vi inför en övertalighet, säger Green Cargos VD Mikael Stöhr i ett pressmeddelande.

Den bärande delen i krisöverenskommelsen som facken ST och SEKO sa nej till, var en arbetstidsförkortning under fem månader. Konstruktionen var 80 procents arbetstid med 90 procents lön och 100 procents pensionsavsättning.

Efter varsel om övertalighet vidtar verksamhetsförhandlingar med facken i januari och turordningsförhandlingar ortsvis i februari. Därefter kan besked ges om vilka befattningar och medarbetare som berörs.

– Det är uteslutet att vi skulle möta framtiden med planerade stora förluster. Det är ansvaret för företaget, våra medarbetare och inte minst våra kunders transporter idag och imorgon som leder till åtgärder, säger Mikael Stöhr.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11