23948sdkhjf

Damstahl flaggar för stiltje på marknaden

Damstahl presenterar sin rapport och varnar för att mönstret från tidigare år upprepar sig med reduktion av lager och generellt lägre aktivitet fram mot årsskiftet
Efterfrågan på marknaden för rostfritt stål i Europa visar just nu inga tecken på förbättring. Efterfrågan från både slutförbrukare och grossister har ingen tydlig riktning för tillfället. Det kraftiga prisfallet för nickel i oktober/november (ned från en topp på nästan 19 000 USD per ton till 16 000 USD per ton vid mitten av november) håller grossisterna borta från marknaden. Men det verkar som om Ni-priset har nått sin bottennivå sedan dess. Oavsett kommer eventuella råvaruprisökningar under december för sent för att påbörja en upptrappning av lagernivåerna i år. Så här nära årsskiftet putsar distributörerna på sina balans och resultaträkningar genom att minimera lagernivåerna. Men, om historien upprepar sig, så kommer de alla att vara tillbaka på marknaden under Q1/13, framgår det i rapporten från Damstahl AB.

Slutförbrukarnas köp förväntas ligga stilla under kommande veckor och månader. Även på längre sikt förväntas den europeiska marknaden för rostfritt stål inte visa någon volymtillväxt. SMR förväntar sig en minskning på 2 % nästa år, med den största risken för minskad efterfrågan i Italien. Det finns inte mycket dynamik i de viktigaste slutförbrukarsegementen för rostfritt stål i Europa, inklusive processutrustning, fordonsindustrin och bygg/anläggning. Prognosen för kommande månader är fortsatt svag, men det finns flera indikationer på att efterfrågan från slutförbrukarna kommer att förbättras längre fram under 2013. Sålunda kommer HY2/12 förmodligen att bli bättre än HY1/13. En ljuspunkt kommer att vara olja/gas, som kommer att växa med tvåsiffriga tal i Europa nästa år. Det tyska förbundet för maskin och anläggning (VDMA) förväntar sig en produktionstillväxt för processutrustning på minst 2 % under 2013.

Fortsatt låg lönsamhet
Lönsamheten för stålverken är fortsatt negativ under Q4/12. Låga legeringstillägg (den främsta vinstorsaken hos stålverken) och mer eller mindre stagnerande baspriser indikerar att någon vändning inte är i sikte. De goda nyheterna för den europeiska delan av branschen är att Outokumpu-Inoxum-köpet äntligen har godkänts av EU-kommissionen. Men det är ett ”ja” med en avsevärd brasklapp. Outokumpu måste hitta köpare till Inoxums anläggning i Terni och de måste dessutom sälja en del servicecenter. Företaget har fått sex månader på sig att hitta potentiella köpare, förhandla och avsluta köpet, vilket verkar orealistiskt kort. Men till syvende och sist kommer marknaden återigen ha fyra plåtproducenter i EU som håller konkurrensen upp och priserna nere. Åtminstone tills Outokumpu stänger ett eller två av sina tyska smältverk under 2015 och 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094