23948sdkhjf

Något ökad industriproduktion

Svenska industri ökar under oktober månad enligt en rapport från SCB
Produktionen inom industrin ökade med 0,5 procent i oktober jämfört med september, korrigerat för säsongseffekter. Jämfört med oktober 2011 minskade produktionen med 4,4 procent i kalenderkorrigerade tal. Efter industriproduktionens kraftiga nedgång i september var ökningen marginell i oktober. Inom industrins delbranscher var utvecklingen blandad. Starkast utvecklades elektronikvaruindustrin medan industrin för metallvaror utvecklades svagast. Vid en jämförelse mellan den senaste tremånadersperioden, augusti-oktober, och närmast föregående tremånadersperiod, maj-juli, var utvecklingen negativ. Industriproduktionen minskade med 2,5 procent, framgår det i ett pressmeddelande från SCB.

Nedgång
På årsbasis minskade produktionen med 4,4 procent i oktober jämfört med samma månad året innan. Den negativa utvecklingen förklaras av nedgångar inom bland annat motorfordonsindustrin och övrig maskinindustri.

Uppgifterna för oktober är preliminära. Sedan föregående publicering har förändringen i industriproduktionen i september jämfört med augusti reviderats ned med 0,1 procentenheter till en nedgång på 4,2 procent. Förändringen i produktionen i september jämfört med samma månad året innan har inte reviderats utan ligger kvar på en nedgång på 5,0 procent.
Läs mer om: SCB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109