23948sdkhjf

Nu värms Älmhult med spillvärme från Stena Aluminium

Lagom till vintern börjar Stena Aluminium leverera spillvärme in i E.ONs fjärrvärmenät i Älmhult.
Stena Aluminium startar igång samarbetet med E.ON och den 28 november var det dags att trycka på startknappen. Energin motsvarar uppvärmningen av 1200 normala småhus och bidrar starkt till en hållbar utveckling för Älmhult.­

– Den här dagen har vi sett fram emot länge. Återvinning är grunden i vår affärsidé, så självklart ska vi återvinna även den spillvärme som uppstår i vårt aluminiumsmältverk. Det känns skönt att värmen nu kommer till användning i Älmhults samhälle istället för att bokstavligen gå upp i rök, säger Fredrik Pettersson, VD Stena Aluminium i ett pressmeddelande.

Stena Aluminium skrev ett avtal med E.ON om spillvärmeleveransen redan för ett år sedan. Sedan dess har anläggningen som tar hand om spillvärmen planerats och byggts i rask takt.

– Alla tjänar på mer spillvärme i fjärrvärmenäten, säger Karin Jarl-Månsson VD på E.ON Värme. Miljön naturligtvis, men också industrin och kunderna. E.ON har redan flera spillvärmesamarbeten runt om i landet och jag är glad över att vi nu har ett betydelsefullt samarbete med Stena Aluminium här i Älmhult.

Miljönytta
– Det är en enorm miljönytta när så mycket spillvärme kan tas tillvara och ersätta andra bränslen. Det bidrar starkt till en hållbar utveckling för Älmhult, säger Fredrik Pettersson, VD på Stena Aluminium. Samtidigt byter Stena uppvärmning av sina lokaler till fjärrvärme.

– Älmhult är en oerhört spännande ort att verka i och hittills har E.ON investerat närmare 100 miljoner kronor i fjärrvärmeverksamheten. Här finns en positiv anda och stora möjligheter att expandera fjärrvärmen, säger Karin Jarl-Månsson. Spillvärmen från Stena är därför ett välkommet tillskott när vi kopplar in nya kunder till fjärrvärmenätet.

Stena Aluminium är Nordens ledande aluminiumproducent där all produktion baseras på återvunnet aluminiumskrot. I produktionen uppstår stora mängder värme när skrot smälts och förädlas till olika legeringar för svenskt näringsliv.

– Att vi nu har tryckt på knappen och startat leveransen av spillvärme i Älmhult är kulmen i en lång rad miljöinvesteringar i 200-miljonerkronorsklassen för Stena Aluminium, säger Fredrik Pettersson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.453