23948sdkhjf

Robotar hjälper Press Kogyo Sweden

Bättre ergonomi och ökad kundnytta. Det är några fördelar som verkstadsföretaget Press Kogyo Sweden i Oskarshamn uppnått med robotar från ABB.
Press Kogyo Sweden (före detta Press & Plåtindustri) är ett klassiskt svenskt verkstadsföretag. Företaget är en medelstor plåtindustri och underleverantör till såväl fordonsindustrin som större verkstadsföretag.

En fotbollsplan med plåt
Råvaran som Press Kogyo Sweden förlitar sig på är plåt som skärs, bockas, stansas och svetsas till produkter. Varje vecka gör företaget av med plåt som motsvarar en fotbollsplan. Konkurrensen är förstås hård och verksamheten är konjunkturkänslig. Därför är effektivisering och ständiga förbättringar ledord för företaget. Press Kogyo Sweden satsade på automatisering i lågkonjunkturen och vann på det när orderböckerna började fyllas igen. Det berättar produktionschef Torsten Pettersson (till vänster) och Peter Ekman, marknads- och inköpschef.

Företaget köpte de första robotcellerna 2007, mitt under högkonjunkturen.

-Vi upphandlade fyra svetsrobotceller som behövdes för att svetsa frontlastarna till Ålö som då var en relativt ny kund, säger produktionschef Torsten Pettersson i ett pressmeddelande.

Vid finanskrisen 2008 rasade företagets intäkter. Från 33 miljoner kronor i oktober till tio miljoner i maj 2009.

-Det var en orolig tid och innebar också stora personalneddragningar, men stålbadet förde in oss på automation på allvar och det är något som vi kunnat dra fördel av när konjunkturen vänt", berättar Peter Ekman.

Under 2011 köptes robotceller för kantpressning och hantering av plåtar efter press. En fördel är att robotcellerna för bockning av plåt kan hantera ett stort antal artiklar. Antalet artiklar är 72 stycken fördelade på åtta kit, artikelgrupper.

Hanteringscellen med två robotar byggdes av en av ABB:s Value Providers.
"Jämfört med tidigare har det gett ordentligt minskad kassation samtidigt som både finish och kvalité har höjts. Robotcellerna ger också en garanterad produktion, förklarar Torsten Pettersson.

Ökad marginal med automatisering
När orderböckerna åter började fyllas efter finanskrisen 2008 har Press Kogyo Sweden effektiviserats. Företaget har sett över processerna och fortsatt att investera i maskiner och återanställa personal.

Nu har det visat sig att den ökade automatiseringen av produktionen har gett företaget bättre marginaler och ökad vinst trots lägre omsättning.

Torsten Pettersson framhåller dock att en av de stora fördelarna är av ergonomisk karaktär:
"Robotarna ger ett tekniklyft för hela företaget samtidigt som det sparar många ryggar. Det har gett mer kvalificerade arbeten och det har ökat stoltheten bland medarbetarna."

Utvecklingen av effektivare och mångsidigare robotar breddar möjligheterna för nya och innovativa applikationer samtidigt som robotarna blir energisnålare, smidigare och mer precisa. Det ger små och medelstora företag möjlighet att öka sin automationsgrad på ett sätt som vi inte sett tidigare.

Tack vare robotarna har Press Kogyo Sweden helt enkelt blivit en smartare plåtindustri. Nästa steg i företagets automatisering är robotceller för att stenslipa plåt.
"Det kommer att innebära att vi har elva robotar i produktionen. Och redan nu ser vi att det finns fler processer som kan automatiseras", säger Torsten Pettersson.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Tipsa en kollega

0.187