23948sdkhjf

Befolkningsmängden ökar när industrin växer i norr: "Väldigt extremt"

De stora industrisatsningarna i norr kommer kräva ny infrastruktur och nya bostäder – och det snabbt.

Batterifabriken Northvolt och stålsatsningarna Hybrit och H2 Green Steel kommer tillsammans öka befolkningsmängden med 20 procent till 2035.

Uppskattningen är gjord av regeringens utredare och bygger på 10 000 anställda på industrierna samt deras familjer och nya jobb i offentlig sektor, totalt 100 000 personer.

Patrik Waaranperä, seniorkonsult på Sweco, menar att industrins nyetableringar brukar locka människor i en viss ålder. På så sätt skapas en särskild demografi.

– För en kommun är det önskvärt att ligga ganska stabilt i befolkningsförändring, men med de här etableringarna blir det väldigt extremt. Det blir som en puckel under en period med ett stort behov av förskolor, men därefter står man med tomma förskolelokaler och behöver grundskolor, säger han i ett pressmeddelande.

Att kunna göra om förskola till grundskola är ett exempel på cirkulär stadsplanering som kan bidra till de utmaningar som den snabba befolkningstillväxten kommer att föra med sig.

Och skälen att planera cirkulärt är både ekonomiska och ekologiska.

– Ofta går det hand i hand. Det finns ingen motsättning, utan det handlar om att använda befintliga resurser så effektivt som möjligt, avslutar Patrik Waaranperä.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08