23948sdkhjf

Milstolpe: Borrat hål motsvarande ett varv runt jorden

Epiroc arbetar för en gruvindustri med lägre utsläpp, ökad säkerhet samt högre produktivitet. Nu har deras autonoma borriggar uppnått en ny milstolpe – att framgångsrikt borra en längd som motsvarar ett varv runt jorden.

Epirocs borriggar, som används över hela världen, drivs i allt högre grad autonomt. Nu har bolagets ovanjordsborriggar, Pit Viper, borrat hål på över 41 miljoner meter, skriver Epiroc i ett pressmeddelande.

– Våra autonoma borrningslösningar är ett exempel på hur vi accelererar transformationen mot en mer hållbar framtid, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef i pressmeddelande. 

– Vi har en rigorös innovationsagenda, även inom digitalisering och elektrifiering, för att hitta nya sätt att minska miljöpåverkan och samtidigt öka säkerheten och produktiviteten, fortsätter hon.

För att samhället ska kunna ställa om till en mer hållbar framtid behövs mineraler som koppar och nickel. Dessa är nyckelkomponenter i bland annat solpaneler, batterier och annan förnybar energiteknik.

För att stödja industrin att utvinna mineraler och metaller på ett hållbart sätt erbjuder Epiroc bland annat underjordsgruvutrustning i utsläppsfria versioner till år 2025 och flottan av ovanjordsutrustning i utsläppsfria versioner till 2030.

Utöver det samarbetar bolaget med SSAB för att producera gruvutrustning med fossilfritt stål.

– Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna som vår värld står inför idag. Det är vårt ansvar som global industriledare att accelerera transformationen mot en mer hållbar framtid, säger Helena Hedblom. Vi ser fram emot att fortsätta stödja våra kunder och samhället på denna resa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.103