23948sdkhjf

Rejäl minskning i industrins orderingång

Industrins orderingång minskade under årets första månad. 

Industrins totala orderingång minskade med strax över 20 procent i januari 2023, jämfört med december 2022, i säsongsrensade tal*. Det visar ny statistik från Statistikmyndigheten, SCB.

Orsaken till nedgången kan förklaras bland annat av hög orderingång i december. Jämfört med januari 2022 minskade orderingången med 10,5 procent i kalenderkorrigerade tal**.

Den negativa utvecklingen gällde för både hemma- och exportmarknaden. Jämfört med december 2022 minskade hemmamarknaden med 14 procent och exportmarknaden med 25,7 procent, båda i säsongsrensade tal. 

*Data där variationer normala för säsongen har rensats bort och som därefter utjämnats för att minska slumpfel och kortsiktiga variationer.

**Kalenderkorrigering tar hänsyn till kalendereffekter som uppstår till följd av hur många helgdagar som infaller under en viss period. Samma månad under olika år har ofta olika antal helgdagar. Kalendereffekter uppkommer exempelvis till följd av under vilken månad påsken infaller eller av när under veckans dagar julen infaller. En statistiskt utförd kalenderkorrigering avser att få jämförbara data mellan perioder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078