23948sdkhjf

Metallpriserna i februari

Flera metallpriser sjönk under februari. Det visar en sammanfattning som Sveriges geologiska undersökning gjort.

Järnmalm: Järnmalmspriset svängde i februari. Prisökningarna i början på året avtog i början på februari. Kinas instabila fastighetsmarknad och efterfrågan från landets stålproducenter är en osäkerhetsfaktor, men det finns ändå förväntningar på en återhämtning av Kinas ekonomi.

De sista veckorna i februari ökade järnmalmspriset och på månadens sista dag nådde priset över 130 dollar/ton, vilket är en ökning med drygt 3 procent sedan februaris start.

Koppar och andra basmetaller: Kopparpriset och andra basmetaller sjönk under första halvan av februari. Detta på grund av en långsammare återhämtning än väntat efter Kinas helgdagar. Men ökad tillgång på skrot i landet bidrog till visst överskott på den kinesiska marknaden.

Samtidigt fanns optimism gällande Kinas fortsatta utveckling och den politiska instabiliteten i Peru hindrar också utbudet på marknaden globalt. Därför vände och steg kopparpriset under slutet av februari.

Guld och silver: Vad gäller guldpriset nådde det en bottennotering på 1 827 dollar/tro z den 23 februari. Orsaken var att den amerikanska centralbanken troligtvis kommer att fortsätta med rejäla räntehöjningar. Även priset på silver sjönk under perioden, men tros öka under året på grund av att ädelmetallen ingår i solpaneler.

Litium och kobolt: Priset fortsätter att funka i februari. Priset på litiumkarbonat av batterikvalitet minskade med cirka 22 procent under månaden. Minskad elbilsförsäljning innebar att Kinas batteriproducenter upplevde den lägsta efterfrågan på tre år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.19