23948sdkhjf

Målet: Få fler kvinnor till metallåtervinningsbranschen

Snart öppnar Vinning den första återvinningscentralen driven enbart av kvinnor.

Med fler kvinnor i metallåtervinningsbranschen vill Vinning förändra bilden av branschen som många ofta ser som bullrig och smutsig. Att en man står som skrothandlare är också en traditionell syn.

Men nu vill man visa på en mer modern bransch. Ett sätt att göra det är att anställa fler kvinnor.

– Det har hänt mycket sedan början av 2000-talet. Då var jag ganska ensam i den här branschen, säger Elin Karlsson som är platschef på Skattkärrs metallåtervinning utanför Karlstad, som är en del av Vinnings koncern.

Där Elin jobbar tar man emot och återvinner järn och metaller, både från privatpersoner och industrin.

– Generellt är det fler män än kvinnor som söker de här jobben. Men för min del har det inte varit svårt att rekrytera kvinnor. Jag har just anställt ytterligare en tjej bara för ett par dagar sedan, säger Elin Karlsson i pressmeddelandet.

Än så länge är hon den enda kvinnliga platschefen på Vinnings produktionsanläggningar, men hoppas att det ska bli fler. Vinnings målsättning är att uppnå FN:s globala hållbarhetsmål, där nummer fem handlar om jämställdhet.

– En kvinna kan göra det här jobbet precis lika bra som en man. Men våra kunder är oftast män. Det är mycket elektriker- och VVS-firmor, där det oftast jobbar män, så på det viset verkar vi fortfarande i en manlig bransch, menar Elin Karlsson.

Saga Vikström, som jobbar på Skrotsmart i Sundsvall, kan inte annat än att hålla med. Med en man som kollega tror många kunder att han är den som ska ta hand om avfallet som lämnas in – en syn hon vill förändra.

– Det finns väl någon bild av att kvinnan sitter bakom datorn och mannen tar hand om metallskrotet. Men jag tycker det är lite kul att motbevisa dem.

När Skrotsmart i Kalmar öppnade den 11 april var det för första gången i företagets historia som en metallåtervinning drevs enbart av tjejer.

– Vi är jätteglada för det! De senaste åren har vi jobbat mycket med att få in fler kvinnor i vår bransch, och det börjar ge resultat, säger Joakim Hellsvik, divisionschef för SkrotSmart, en citynära insamlingscentral för järn- och metallskrot inom Vinnings koncern.

Han forsätter:

– Vi vill ha en modern kultur där det finns plats för alla, oavsett kön och härkomst. I bästa fall kan vi också påverka andra branscher. Alla behöver bidra till att få bort fördomarna om att männen ska jobba i industrin och kvinnorna i vården. Det är ett otroligt förlegat tankesätt. Att kunna skapa en trivsam arbetsplats med diversifierade team borde vara möjligt för alla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079