23948sdkhjf

Gruv-vd:n om miljardordern: "Kvalitetsstämpel på vårt projekt"

Grängesberg Exploration har fått en order värd 15 miljarder kronor. Vi har talat med vd:n.

Grängesberg Exploration, Grangex, tecknade nyligen ett avtal om 15 miljarder kronor med gruvbolaget Anglo American. Avtalet omfattar all den planerade produktionen av järnmalm från den planerade Dannemoragruvan som är tänkt öppna 2025.

Vi kontaktade vd Christer Lindqvist för att höra lite mer.

Är allt i hamn nu med Anglo American eller vad kvarstår?

– Allt är i hamn med royaltyavtalet. Nästa steg blir att Anglo kommer stödja bolaget med att arbetet med nästa steg den stora finansieringen på cirka 1,8 miljarder kronor. Detta arbetet blir mycket mer effektiv med en strategisk partner som Anglo American, säger Christer Lindqvist till oss.

Han är mycket nöjd med att fått igenom ett avtal av denna typ och berättar vad det innebär för företaget.

– Att vi nu får den kvalitetsstämpel på vår produkt och projekt som är så viktig i kommande projektfinansering. Vi bryter även ny mark som den första gröna järnmalmsproducenten i världen när vi kommer i drift.

Han fortsätter:

– Vi kan fortsätta enligt vår tidplan och bli ännu trovärdigare när vi nu går in i upphandlingsskedet med Anglo American som strategisk partner och finansiär.

Nästa steg blir att Anglo kommer stödja bolaget med att arbetet med nästa steg den stora finansieringen på cirka 1,8 miljarder kronor. Christer Lindqvist vd Grängesberg Exploration

Han berättar att bolaget sedan förstudien blev klar före jul gått in i genomförandefasen för Dannemora.

– Nästa steg är att inleda konstruktionsfasen och upphandlingarna av utrustningarna som ligger på den kritiska linjen.

Vi har tidigare skrivit om Grängesbergs Exploration och att det inte bara handlar om en återstart av den gamla gruvan i Dannemora. Bolaget vill även undersöka förutsättningarna att återvinna apatit innehållande fosfor, som kan användas till mineralgödsel, och kanske även sällsynta jordartsmetaller som ligger deponerade i sandmagasin och avfallsdammar i Grängesberg efter den tidigare järnmalmsbrytningen under åren 1950-1974.

– Apatitprojektet i Grängesberg går framåt med en förväntad miljöansökan innan sommaren. Detta fina projekt har bara blivit bättre det senaste året.

Grängesberg Exploration Holding har även dotterbolaget Sala Bly som har sitt ursprung i blyutvinning och startade sin verksamhet redan i slutet av 1800-talet. Dotterbolaget tillverkar olika blyprodukter baserade på återvunnet bly, främst från förbrukade bilbatterier.

– Sala Bly har efter pandemin fått en fin orderingång vilket sannolikt innebär nyanställningar.

Christer Lindqvist har alltså all anledning att vara nöjd.

– Summasummarum så går hela Grangex-gruppen enligt plan med positiv ekonomisk utveckling och en fin framtid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094