23948sdkhjf

Jernkontoret uppges stänga ute H2 Green Steel

Stålbolaget H2 Green Steel stängs ute från Jernkontoret, uppger källor till Dagens industri.

Som svar hänvisar branschorganisationen till stadgar och ”ett gammalt beslut från kungen”.

Personer med insyn säger till Di att H2 Green Steel länge sökt samarbete med Jernkontoret och medlemmarna, men att de avvisat förfrågan.

H2 Green Steel bjöds aldrig in till SSAB:s branschdag i höstas och inte heller fick de någon inbjudan till invigningen av EU-ordförandeskapet i Kiruna i januari, uppger källor. Nu sägs stålbolaget även uteslutas från Jernkontoret.

Bland annat ska en av källorna ha sagt att: ”De stora etablerade bolagen vill inte att H2 Green Steel och andra uppstickare ska vara med i Jernkontoret och dylika sammanhang. Man har blivit tillsagda att inte släppa in dem”.

Den anrika branschorganisationen Jernkontoret verkar, enligt de själva, för att stärka järn- och stålindustrins konkurrenskraft för att bidra till sysselsättning och hållbar samhällsutveckling. Ändå lyser flera bolag med ambitionen att ta fram grönt stål med sin frånvaro.

Di skriver att en av källorna sagt att H2 Green Steel vid flera tillfällen fått veta att de inte är välkomna eftersom de ännu inte producerat något stål.

Enligt Jernkontoret är det stadgarna som sätter stopp. Kristina Grewin, som är tillförordnad kommunikationsdirektör, slår fast att medlemsföretagen måste producera, eller ha producerat, järn eller stål för att vara med.

– Det var ju kungen som startade den här föreningen för 275 år sedan, så det är lite andra regler som gäller för oss. Vi kan inte riktigt skriva om stadgarna hur som helst, säger hon till Di.

Däremot skulle nya stadgar kunna beslutas på tre månader, men det är inget som ligger på bordet.

Kristina Grewin menar att ingen aktör blivit nekat, eftersom de inte skickat in en formell ansökan. Enligt Di:s uppgifter ska detta bero på att de fått information om att det är lönlöst. Men huruvida H2 Green Steel skulle välkomnas om de uppfyller kraven, kan hon inte svara på då de inte är producenter.

Di har sökt H2 Green Steel som bekräftar att de inte gjort en formell ansökan – och att de är osäkra på om de ens vill vara med.

”Som ny spelare märker vi av att det inte är givet att etablerade bolag och organisationer vill att projekt som vårt ska lyckas.”, skriver H2 Green Steels presschef Karin Hallstan i ett mejl till Di.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Priset på batterimetaller sjunker
Tävlingen ska få unga intresserade av plåtslageri
RobotCenter Laxå levererar till Frankrike
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

1.034