23948sdkhjf

Kundernas krav på nya ståljätten: Ingen el från kärnkraft

H2 Green Steels nya stålverk i Boden kommer att bli en av Sveriges mest elintensiva satsningar. Men elen ska inte komma från kärnkraft, enligt företaget själva.

I en kommentar till SVT säger Lina Håkansdotter, hållbarhetschef på H2 Green Steel, att deras kunder kräver förnyelsebar el.

Vidare skriver SVT att H2 Green Steel till en början räknar med att använda runt 10 TWh per år, vilket är lika mycket el som hela Skåne förbrukar.

Enligt Lina Håkansdotter bryr sig kunderna mycket och klimat- och miljöavtryck, även från leverantörernas sida. Det gröna stålet ska inte bara producerat fossilfritt, utan även utan kärnkraft. Något som till och med står i kontraktet, menar Lina Håkansdotter.

H2 Green Steel har gjort ett medvetet val att lägga fabriken nära Bodens kraftledningar och har även säkrat el från bland annat norska Statkraft, som också äger stora vattenverk i Sverige. Allt detta för att inte behöva köpa el från kärnkraft.

– Vi räknar med ett premiumpris på fossilfritt stål. Om stålet också är tillverkat med grön el, så kommer den premien att bli högre, tror vi, säger Lina Håkansdotter till SVT.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078