23948sdkhjf

Unik teknik upptäcker korrosion på stållinor

Med unik teknik kan CERTEX utföra linröntgen som detekterar trådbrott, korrosion och slitage på stållinans insida och utsida – utan demontering.

I en nyhet berättar Eric Nordin från CERTEX vad linröntgen är och vikten utav det. Linröntgen utförs för att säkerställa hållfastheten på en lina. Själva linröntgen, eller induktionsmätning, gör att man får en invändig bild av stållinan.

– På så vis kan vi beräkna dess livslängd och förebygga onödiga byten, vilket är både kostsamt, tidskrävande och negativt ur en miljöaspekt. Det höjer också säkerheten, eftersom linor i dåligt skick som saknar dokumentation ökar risken för olycksfall, säger Eric Nordin, expert, CERTEX. 

Via en NDT-teknik (Non Distructiv Testing) monteras en läsenhet med sensor som inducerar magnetfältet på stållinan. När det skett en invändig defekt så som trådbrott, korrosion eller förslitningar, så uppstår ett motstånd i magnetflödet. Via sensorn kan man se vart skadan sitter och hur det påverka linans kvalitet och livslängd.

Hur ofta bör man göra en linröntgen och hur vet man när det är dags?

– Det beror på flera saker: vilken typ av applikation det handlar om, driftmängd, tidigare service och underhåll. Vi gör en procentuell bedömning och rekommenderar intervall för återinspektion utifrån linans slitage, livslängd och ålder. När en lina har gått i många år och börjar bli sliten, men inte uppfyller alla skadekriterier för kassering, vill man ha ett tätare intervall.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062