23948sdkhjf

Viktig del för fossilfria stålet

SaltX Technology, SMA Mineral och SSAB inleder en gemensam förstudie av hur en ny teknik för framställning av klimatneutral kalk skulle kunna tillämpas i SSAB:s ståltillverkningsprocess.

Tekniken, som är under utveckling av SaltX, siktar till att ersätta fossila bränslen med förnybar elektricitet vid framställning av kalk. Vid tillverkning av malmbaserat stål behövs kalk som slaggbildare. ​​​​​​​

Inför starten av förstudien har parterna avgivit en avsiktsförklaring (ett “Letter of Intent”) som syftar till möjligheten att sluta ett samarbetsavtal vid ett positivt utfall av förstudien. Förstudien ska slutföras under innevarande år.

SaltX är i utvecklingsfasen av en teknik för framställning av kalk, EAC (Electric Arc Calciner), som siktar till att ersätta fossila bränslen med förnybar elektricitet i en process som kallas kalcinering. I den hettas kalksten upp i höga temperaturer och den koldioxid som då frigörs isoleras och separeras. Tekniken gör det möjligt att tillverka bränd kalk utan utsläpp från fossila bränslen.

SMA Mineral och SaltX planerar att påbörja byggnationen av sin första gemensamma anläggning för kalcinering under 2023 med målsättningen att under 2025 leverera cirka 40 000 ton klimatneutral kalk till i första hand stålindustrin.

– SSAB är tydliga med att de vill ha klimatneutral kalk för sin ståltillverkning. Med de nya elektrifierade produktionsanläggningarna vi bygger tillsammans med SaltX, har vi på sikt goda möjligheter att kunna tillgodose efterfrågan från såväl SSAB som andra aktörer, säger Svante Fielding, vd på SMA Mineral i ett pressmeddelande. 


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125