23948sdkhjf

Vill öppna miljardgruva - ska bryta sällsynta jordartsmetaller

Statliga Finlands Malmförädling vill starta ny gruva i Finland.

I Sokli i Savukoski i norra Finland vill det statliga Finlands Malmförädling, Finnish Minerals Group, starta en ny gruva. Här tänker man sig kunna bryta bland annat mineral innehållande fosfor men även järn och sällsynta jordartsmetaller.

Investeringen beräknas uppgå till 1-1,5 miljarder euro och ge 300 direkta arbetstillfällen.

– Enligt utredningen skulle det vara möjligt att göra gruvans verksamhet ekonomiskt lönsam och miljömässigt hållbar. Detta är en bra grund för att utredningen enligt vår mening bör fortsätta. Om gruvan förverkligas skulle den stärka Europas industriella autonomi och minska vårt beroende av mineraler som importeras från annat håll, säger Matti Hietanen, vd för Finnish Minerals Group, i ett pressmeddelande.

Gruvplaner har funnits tidigare i området men man har aldrig löst frågan hur malmen ska transporteras bort från platsen, man har funderat både på att bygga järnväg och många lastbilstransporter.

Finlands Malmförädling undersöker nu möjligheten att transportera malmen genom underjordiska rör för vidareförädling på annan plats och på det viset minimera de negativa konsekvenserna av transporter, uppger Hufvudstadsbladet. 

Det är många år kvar innan man räknar med att ta ett slutgiltigt investeringsbeslut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078