23948sdkhjf

Litium prispressat

Ökat utbud och sjunkande pris påverkar litiumpriset. Samtidigt saktar elbilsförsäljningen i Kina ner, den viktigaste marknaden globalt.

Faktorer som sjunkande priser och öppning av nya gruvor har väckt debatt om lågkonjunktur och utveckling inom industrisektorn elbilsbatterier, skriver Dagens PS.

Kinas litiumkarbonat som är ett viktigt prisriktmärke har sjunkit 30 procent sedan november 2022, skriver Dagens PS med hänvisning till Bloombergs.

Vidare skriver Dagens PS att ARK Investment Managements vd Cathie Wood nyligen sa att prisuppgången på litium tagits som ett klartecken på mer produktion.

Den ledande industrigruppen China Nonferrous Metals Industry Association har satt upp ett varningens finger för att det stigande utbudet kan leda till tyngda litiumpriser. Men BYD co tror att metallen stabiliseras under året.

Joe Lowry, som är grundare av Global Lithium menar att efterfrågan underskattas och att prognoserna misslyckats med att ta hänsyn till komplexiteten i att säkra finansiering till nya gruvor. Det skriver Dagens PS. Batterileverantörerna är också optimistiska.

Men det finns ett stort frågetecken vad som kommer att hända när nya företag och nationer ska leverera metallen. Kina ser ljust på Afrika där man sätter sitt hopp till nya projekt. Afrika som blivit en hotspot för litiuminvesteringar från kinesiskt håll och blir en motpol till USA:s försök att bygga upp egna försörjningsnätverk med frihandelspartners och andra allierade.

Under slutet av årtiondet kommer flera nationer i Afrika att bli topproducenter av litiumråvaror, skriver Dagens PS som tittat på en sammanställning av Bloomberg NEF. Många av länderna är reda nu storleverantörer av metaller, så som koppar och kobolt, till kinesiska företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094