23948sdkhjf

Efter kristiderna – Strömsholmen mångmiljonsatsar

Strömsholmen AB hade ett par tuffa år under pandemin, men nu blickar de framåt genom en mångmiljonsatsning.

Det rör sig om närmare 90 miljoner kronor under 2023. Företagsledningen räknar även med att kunna utöka sin personalstyrka under året, något som Tranås Tidning rapporterar om.

– Vi satsar framåt och det vi planerar för nu är en storskalig investering. Vi ser positivt på framtiden, en optimism trots att det fortfarande är rätt så oroligt runt om i världen, säger Jan Tingvall, Strömsholmens nya vd, för tidningen.

Det var vid årsskiftet han klev upp i vd-stolen.

– Det är en utmaning, men vi är ett jättebra team här på företaget och det känns väldigt bra. Det finns stora möjligheter att fortsätta den framgångsrika utvecklingen av företaget, säger han.

Under pandemin fick de en nedgång och drabbades av ett varsel när cirka 30 personer fick lämna sina jobb. Men nu har det vänt uppåt igen för Tranåsföretaget.

– Vi drabbades dels av situationen i Kina och deras hårda policy med nolltolerans, men även på senare tid. När de öppnade upp så var det många fabriker som fick stänga helt och hållet på grund av en väldigt hög sjukdomsfrånvaro. Vi har även sett utmaningar i materialförsörjning av komponenter och stål på grund av kriget i Ukraina, säger Jan Tingvall och fortsätter:

– Vi har ändå lyckats hålla oss på en bra nivå och gjort bra resultat, men kanske inte hela vägen upp till ägarens förväntningar.

Strömsholmen är en av de större företagen i Tranås med sina 370 anställda, och fler planerar dem att bli.

– Det svårt att säga exakt hur många nya det kan bli, men slår allt igenom så räknar vi med att kunna utöka med runt 20 personer vid tillverkningen och monteringen. Sedan har vi ytterligare fem-sex öppna tjänster som vi ska fylla på när det gäller tjänstemannasidan - teknik-, planering- och försäljningssidan. Så till slut vi lär nog hamna på ungefär samma antal anställda som innan nedgången under pandemin.

De har genomfört en av deras största investeringar, cirka 50 miljoner, som gäller inköp av ny ytbehandlingsutrustning.

– Vi har precis beställt utrustning och vi byter ut till en modern variant som är effektivare och som renderar möjligheten att hantera större volymer av komponenter och framtidssäkra kapacitet, samtidigt som vi får en bättre arbetsmiljö för våra anställda.

Utöver den nya ytbehandlingsanläggningen planerar Strömsholmen ytterligare investeringar.

– Vi ska köpa in två robotmatade svarvceller och det rör sig om en kostnad på cirka 15 miljoner för dessa. Sedan har vi ytterligare projekt på gång där vi arbetar med olika investeringar i företaget, både inom montering, verkstad och kontor, drygt 25 miljoner kronor.

Vilka är de främsta utmaningarna som företaget står inför?

– Att vi ska kunna ta tillbaka de marknadsandelar som vi tappat mot vissa lokala spelare, på grund av att vi inte kunnat resa under pandemin. En annan stor del som vi måste jobba vidare på är att anpassa vår produktflora och tekniska kompetens mot utvecklingen som sker inom bilindustrin med elektrifieringen, där man går ifrån förbränningsmotorer till hybrider och helt batteridrivna bilar, säger Jan Tingvall och avslutar:

– Detta påverkar hur våra produkter används i verktygen för plåtformning. Vi har även ökat fokus på tung fordonsfjärding samt så kallat avbalanseringsfjädrar. Här har vi några utmaningar att anpassa oss till, säger han till tidningen.

Om Strömsholmen

Strömsholmen AB utvecklar, tillverkar och marknadsför gasfjädrar och gashydrauliska system för pressverktyg och tunga terränggående fordon.

Strömsholmen AB grundades redan år 1876 och sedan starten har vi utgått från småländska Tranås, mitt mellan Jönköping och Linköping.

Företaget ingår som en del av Force & Motion Control inom Barnes Group Inc (NYSE:B). Vi har 700 anställda i 12 länder med tillverkning och montering i Sverige, England och Nordamerika, samt distributörer i 60 länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125