23948sdkhjf

Så rensades farliga tungmetaller bort från deponin

Våren 2022 hörde avfallsanläggningen Flishults av sig till Mercatus angående ett filtreringsuppdrag. Något Mercatus liknar vid ”rena detektivarbetet”.

Flishults avfallsanläggning i Vetlanda tar emot farligt avfall som jord- och schaktmassor från gamla banvallar innehållande bland annat nickel och arsenik. Två metaller som inte ska släppas ut i miljön.

Trots att anläggningen haft ett effektivt reningssystem, slank allt för höga värden igenom, framgår det i pressmeddelandet.

– Utmaningen bestod i förhöjda arsenik- och nickelhalter som behövde samlas upp. Vi satte oss in i kundens förutsättningar och fann en bärkraftig och effektiv lösning, berättar Hans Svanberg som är säljare och projektledare på Mercatus.

En PH-justering installerades och anläggningen försågs även med en annan absortionsmassa för upptagning av arsenik. En lösning som visade sig fungera bra och som varit i bruk i några månader nu.

Varje år tar man emot 100-150 tusen ton avfall och vid regn filtreras jorden med hjälp av regnvattnet. Lakvattnet som bildas från deponin samlas och renas upp med hjälp av den nya tekniken. Efter en kemikaliekontroll och godkännande släpps vattnet ut i ett dike i närheten.

Nu har klarar anläggningen de utsläppskrav som finns.

– Att arbeta med deponianläggningen var givande eftersom vattnet blev så pass rent att det gick att släppa ut i naturen, avslutar Hans Svanberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078