23948sdkhjf

Stort budgetunderskott för Ryssland - tvingas sälja sitt guld

Nu säljer Ryssland guld – för första gången. Detta på grund av ett budgetunderskott på flera hundra miljarder.

Ryssland har tidigare varit storköpare av guld, men sanktionerna mot landet har gjort att de nu tvingas sälja metallen. Det skriver Dagens PS och hänvisar till Kitco.

Budgetunderskottet för januari månad låg på cirka 261 miljarder kronor. Detta enligt uppgifter från Rysslands finansdepartement. Det stora underskottet kan härledas till statens skatteinkomster från gas- och oljeförsäljningen som rasade med nästan 50 procent jämfört med året innan.

Minskningen beror på pristaket som EU-länder och G-7 infört i samband med kriget i Ukraina. Kriget har också medfört betydligt högre utgifter, skriver Dagens PS.

3,6 ton guld och nästan 19 miljarder kronor ur NWF, den ryska nationella förmögenhetsfonden, ska ha sålt enligt det ryska finansdepartementet. Sammanlagt motsvarar det 5,4 miljarder svenska kronor, enligt Kitco.

NWF skapades för att stötta landets pensionssystem och det är hit oljeintäkterna går. I början på februari omfattade NWF 1 616 miljarder kronor, vilket motsvarar landets BNP.

I början på 2023 rapporterades att Rysslands finansdepartement ändrat begränsningarna för hur mycket guld samt yuan som fonden fick inneha. Maxgränsen blev 40 procent för guld och 60 för yuan, tidigare låg siffran på 20 respektive 30 procent, uppger Dagens PS.

Fondens tillgångar i euro, pund och yen är fortsatt frusna. Detta efter sanktioner som infördes i takt med Rysslands invasion i Ukraina.

I mitten på 2021 gjorde den ryska förmögenhetsfonden sig av med hela sitt innehav i dollar och ökade innehavet i guld, euro och yuan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095