23948sdkhjf

Råvaruhandlaren lurad på 6 miljarder i nickelbluff

En stor nickelbluff har nyss avslöjats. Offer för bluffen är råvaruhandlaren Trafigura som nu kan förlora miljarder.

Dagens PS skriver, med hänvisning till Blomberg, att de containrar med nickel som Trafigura köpt, inte alls innehöll nickel.

I ett uttalande till Bloombergs säger Trafigura att ” Sedan sent i december 2022 har en liten del av containrar köpta från dessa företag inspekterats när de nått sin destination, och de innehöll inte nickel”.

Råvaruhandlaren har i flera månader arbetat för att avslöja systematiskt bedrägeri och nu kommer rättsliga åtgärder att tas mot affärsmannen Prateek Gupta och företag knutna till honom.

Trafigura har under det senaste decenniet blivit ett av världens största handelshus och nickelbluffen är ett hårt slag, skriver Dagens PS.

Men det gäller inte bara Trafigura, utan det är även ett hårt slag mot hela metallsektorn som råkat ut för många bedrägerier de senaste åren.

Enligt Trafigura ska man ha förlorat runt 5,9 miljarder. Summan kan dock minska om de lyckas få tillbaka en del av pengarna för de nickel man inte fått.

Enligt uppgifter till Bloomberg har företagets chef för nickel- och kobolthandel Socrates Economou lämna företaget trots att Trafigura menar att ingen på företagen var delaktig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.125