23948sdkhjf

Stållanseringen: "En game changer"

Europrofil, som levererar byggmaterial, lanserar nu ett nytt beställningssortiment – stål som reducerar koldioxidutsläppen med 70 procent.

Marknadschefen Adam Almgren menar att det här innebär en jättestor skillnad.

– Att redan nu kunna släppa ut det på marknaden känns mycket kul. Vi har inte tid att vänta på att koldioxidutsläppen ska komma ner till noll, när vi redan nu kan se en förbättring med 70 procent. För första gången finns det ett miljövänligt alternativ för det byggmaterial som konstruktionsmässigt är både mest lättanvänt och har bäst prestanda gällande brand- och ljudkrav. Tidigare har stål försvunnit som alternativ om man önskat bygga miljövänligt, till förmån för andra material. Vi tror att det här kan bli en game changer för hela branschen vad gäller byggmaterial, vi vet redan nu att det finns en mycket stor efterfrågan, säger han i ett pressmeddelande.

Det gröna stålet är kan minska koldioxidutsläppen med 70 procent eftersom en del av järnmalmen i masugnarna ersätts med HBI (Hot Briquetted Iron) som tillverkats från järnsvamp, DRI. I stället för vanligt kol, används vätgas som reduktionsmedel.

För att kunden ska veta att stålet är koldioxidreducerat har Europrofil skapat en speciell EVO-märkning (Europrofil evolution). Det nya stålet köps in från stålverket Thyssenkrupp Steel Europe AG. Lanseringen är ett steg på vägen mot helt koldioxidneutralt stål.

Europrofil jobbar också aktivt med att minska mängden zink i stålet och göra produkten tunnare. Zink krävs för att skydda stålet från rost och gör den hållbar, men är inte optimal ur ett miljöperspektiv.

Genom att göra produkten tunnare går det åt mindre material och det går att maximera transporterna då fler produkter får plats.

— Även om omställningen innebär en stor skillnad för miljön, så påverkar det inte vår produktionsprocess eller kvaliteten på slutprodukten. Alla fördelar som finns med stålet bibehålls. Det finns många aspekter som gör att stål kan bli det mest miljövänliga alternativet, för att det är både återvinningsbart och möjligheter till högt återbruk. Vi återvinner allt spillmaterial, men framför allt kan vi återbruka stålreglar om de plockas ner på rätt sätt, säger Adam Almgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078