23948sdkhjf

De skänker värme till Ukraina

Det går hett till när Högskolan Västs forskningsingenjörer svetsar fältkaminer på Produktionstekniskt centrum. I vår ska ett 90-tal fältkaminer skickas till behövande i Ukraina.

Björn Särnerblom är forskningsingenjör på Högskolan Väst och även initiativtagare till satsningen.

– Det känns gott att kunna hjälpa det ukrainska folket på något sätt.

I ett pressmeddelande från Högskolan står det att idén uppkom i samband med att Väderstad, som vi tidigare skrivit om, spred sina ritningar på en enkel fältkaminsmodell på nätet.

Stefan Björklund, utvecklingsingenjör på Högskolan Väst berättar att kaminen tar cirka en halvtimme att svetsa ihop, men att det är flera aktörer som samarbetar för att göra detta möjligt. Flera industriföretag i regionen sponsrar med material.

– Till de första 32 kaminerna sponsrar Brålanda Industri med laserskurna delar i svartplåt och maskinaffären Axel Starck skänker muttrar och skruv. Material till ytterligare ett 30-tal kaminer sponsrar GKN Aerospace, berättar Stefan.

32 har hittills svetsats och ytterligare 32 ska tillverkas. Inom kort svetsas ett 30-tal till. Men Björn Särnerblom menar att de kan bli ännu fler. Vill fler aktörer sponsra med material, fortsätter de gärna att tillverka kaminerna.

– Dessutom finns det möjlighet att fylla kaminerna med olika förnödenheter innan de skickas i väg. Det kan till exempel vara ficklampor, powerbanks, batterier, godis, mat, första förband eller andra saker som kan komma till nytta. Det är bara att höra av sig till oss om man vill bidra, säger han.

Snart är det dags att skicka iväg en första omgång till Ukraina.

– Vi hoppas förstås att kaminerna når fram till dem som bäst behöver dem – och att de kommer till nytta, säger Björn och Stefan avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094