23948sdkhjf

Högre metallpriser i januari

2023 startade med optimism på marknaden med lägre inflation och lättnader i Kinas covid-19-regler. Detta ledde till högre efterfrågan på metaller som under januari nådde upp till nivåer som inte synts på länge.

I januari hade priset på järnmalm nått sin högsta nivå på sju månader. Mycket på grund av återöppningen av industrier i Kina efter nedstängningen. Det skriver SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Kopparpriset stimulerades än mer på grund av protesterna i Peru och en brand i hamnen i Las Ventanas, Chille.

Priset på guld nådde sin topp på 1 925 dollar/tr oz. Vilket är det högsta på nio månader. Priset föranleddes av en försvagad amerikansk dollar och en tro på mindre aggressiv räntepolitik från centralbankerna.

– Priset på nickel har däremot rört sig tvärt emot flera andra metaller. Tsingshan, en stor kinesisk tillverkare av rostfritt stål och nickel, offentliggjorde planer på att förvärva nya anläggningar i Kina. Nyheten om ökad produktion av klass 1 nickel, som går in i batteritillverkning, bidrog till att nickelpriset sjönk till en nästan två-månaders lägsta nivå i januari, säger Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

Vad gäller litium och kobolt sjönk priset under årets första månad, därmed var ökningarna från föregående månader som bortblåsta. Litiumkarbonatpriserna i Kina nådde samma nivåer som under sommaren 2022.

Koboltpriset landade på samma nivå som januari 2021. Prisraset beror på återöppningen av tillverkningsindustrin i Kina, skriver SGU.

Läs mer om: SGU
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078