23948sdkhjf

Högre metallpriser i januari

2023 startade med optimism på marknaden med lägre inflation och lättnader i Kinas covid-19-regler. Detta ledde till högre efterfrågan på metaller som under januari nådde upp till nivåer som inte synts på länge.

I januari hade priset på järnmalm nått sin högsta nivå på sju månader. Mycket på grund av återöppningen av industrier i Kina efter nedstängningen. Det skriver SGU, Sveriges geologiska undersökning.

Kopparpriset stimulerades än mer på grund av protesterna i Peru och en brand i hamnen i Las Ventanas, Chille.

Priset på guld nådde sin topp på 1 925 dollar/tr oz. Vilket är det högsta på nio månader. Priset föranleddes av en försvagad amerikansk dollar och en tro på mindre aggressiv räntepolitik från centralbankerna.

– Priset på nickel har däremot rört sig tvärt emot flera andra metaller. Tsingshan, en stor kinesisk tillverkare av rostfritt stål och nickel, offentliggjorde planer på att förvärva nya anläggningar i Kina. Nyheten om ökad produktion av klass 1 nickel, som går in i batteritillverkning, bidrog till att nickelpriset sjönk till en nästan två-månaders lägsta nivå i januari, säger Carolina Liljenstolpe, samhällsekonom på SGU.

Vad gäller litium och kobolt sjönk priset under årets första månad, därmed var ökningarna från föregående månader som bortblåsta. Litiumkarbonatpriserna i Kina nådde samma nivåer som under sommaren 2022.

Koboltpriset landade på samma nivå som januari 2021. Prisraset beror på återöppningen av tillverkningsindustrin i Kina, skriver SGU.

Läs mer om: SGU
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tioårsjubileum för Metalliska materials programkonferens
Ståljätten vill bygga SMR med Fortum: "Enda alternativet"
Koppartjuvar utrustade sig med yxa och kniv – flydde på cykel
Metallbörsen i veckan
Svensk stålproduktion minskade i februari
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.174