23948sdkhjf

Första möbeln som är transparent med sitt koldioxidutsläpp

Formgivaren Fredrik Paulsen har designat pallen JOY STOOL ONE som är tillverkat av återvunnet aluminium med lägre koldioxidavtryck baserat på Hydro Extrusions svenska EDP:er.

För ett år sedan lanserade Fredrik Paulsen varumärket JOY Objects med tillverkning i Sverige. Under året har han lanserat både stolar, bänkar, bord – och nu även en pall. Alla tillverkade i aluminium och MDF.

– Jag älskar aluminium som material och när vi kom i kontakt med gänget på Hydro så föll alla bitarna på plats. Kombinationen av riktigt hållbara alternativ och deras stora engagemang kring designprocessen gjorde att det kändes självklart att inleda ett samarbete, säger Fredrik Paulsen på JOY i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från Hydro framgår det att pallen JOY STOOL ONE är den första möbeln som baseras på Hydro Extrusions svenska EDP:er. EDP:erna beskriver profilernas och götens miljöpåverkan, vilket innebär att pallen därför kan kopplas till ett faktiskt koldioxidavtryck.

Den bearbetade profilen av Hydro RESTORE landar i detta fall på ett totalt koldioxidavtryck av 3,58 kilo CO2 eq. per kilo producerat aluminium, vilket är betydligt lägre än det europeiska genomsnittet.

– JOY Objects är inte först ut med att använda aluminium i sina möbler, men de var när det gäller att koppla sina produkter till våra EPD:er. Det är förstås kul och glädjande för Hydro Extrusions, med det säger också något viktigt om samtida formgivning och konsumtion i allmänhet. Som slutanvändare vill man veta vad man köper, vad och hur det har tillverkats och hur det påverkar omvärlden. Framför allt vill man inte mötas av tomma argument och löften. EPD:er är fakta, säger Jonas Bjuhr, vd för Hydro Extrusion Sweden i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Priset på batterimetaller sjunker
Tävlingen ska få unga intresserade av plåtslageri
RobotCenter Laxå levererar till Frankrike
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.187