23948sdkhjf

Hård bearbetning: Fördelar med CBN-material

Kortare bearbetningstid, höga ytbehandlingar och besparingar vid slipning är några av fördelarna som Horn framhåller vad gäller hård bearbetning med geometrisk bestämd skäregg.

I ett pressmeddelande skriver Horn, som tillverkar spårbearbetningsverktyg, att CBN (kubisk bornitrid) är det näst hårdaste kända materialet på jorden, efter diamant. På så sätt slits verktyg gjorda av CBN betydligt långsammare än andra skärmaterial.

Vidare skriver Horn att det finns olika CBN-substrat, beroende på CBN-volymfraktionen, fyllmedlen, kornstorleken samt den metalliska bindfasen (kobolt och nickel). Flera av Horns verktygssystem kan utrustas med skärmaterialet CBN. De erbjuder även standarsverktyg redan utrustade med CBN.

Den hårda bearbetningen är vanligtvis torr, vilket möjliggörs av genom att skärmaterialet har en hög värmebeständighet och den höga temperaturen inom spånbildningszonen har en positiv effekt. Sprickor kan bildas vid otillräcklig tillförsel av kylsmörjmedel eller skäravbrott vilket kan förstöra den vändskärbara insatsen. Vid hård bearbetning värms stålet i skärzonen på detta sätt och mjukas därmed upp.

En majoritet av värmen i skärzonen sprids via spånan och införs inte i arbetsstycket. Därför finns det inget termiskt inflytande på skärzonen i processen.

Då hårdmetall redan förlorar sin hårdhet vid cirka 800 grader, förblir hårdheten hon CBN så gott som oförändrad vid upp till 1200 grader.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Priset på batterimetaller sjunker
Tävlingen ska få unga intresserade av plåtslageri
RobotCenter Laxå levererar till Frankrike
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.609