23948sdkhjf

Planerar för elektrifierad kalkanläggning intill stålverket

Celsa Armeringsstål ingår partnerskap med greentech-bolaget SaltX och kalkproducenten SMA Mineral. Samarbetsavtalet avser uppförandet av en elektrisk och klimatneutral tillverkning av bränd kalk – en viktig del i ståltillverkningen.

Celsa Nordic har sitt stål- och valsverk i Mo i Rana, Norge, där armeringsstålet produceras av 100 procent återvunnet stålskrot. Nu vill partnerna uppföra en ny elektrifierad kalkanläggning bredvid Celsas befintliga stålverk.

– Vi har en god relation till SMA Mineral som i många år har levererat kalk till vår process i Mo i Rana. När vi fick konceptet för en elektrifierad och helt klimatneutral kalkproduktion presenterat för oss, blev det tydligt att det är rätt väg framåt för anläggningen i Mo i Rana och har en stor inverkan för reduktion av CO2 i vårt scope 3-utsläpp, säger Utku Öner som är vd på Celsa Armeringsstål i ett pressmeddelande.

Celsa Nordic har som ambition att använda vätgas i produktionen redan 2025 och parterna strävar nu efter ett långsiktigt samarbete som ska möjliggöra tillverkning av fossilfritt stål till 2025.

– Det finns en stark drivkraft och numera också en investeringsvilja från industrin att fasa ut fossila bränslen och ersätta dem med förnybar energi. Vår elektrifieringsteknik skapar förutsättningar för den gröna omställningen, det är med stolthet och tillförsikt vi ser en ny klimatneutral kalkindustri växa fram, menar SaltX vd Carl-Johan Linér som sett ett ökat intresse av elektrifiering från marknaden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Tioårsjubileum för Metalliska materials programkonferens
Ståljätten vill bygga SMR med Fortum: "Enda alternativet"
Koppartjuvar utrustade sig med yxa och kniv – flydde på cykel
Metallbörsen i veckan
Svensk stålproduktion minskade i februari
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172