23948sdkhjf

36 miljoner till forskning som ska stärka svensk industri

Högskolan Västs forskningsmiljö Primus ska fortsätta utveckla och bygga ny kunskap och kompetens som ska stärka den svenska industrin – detta med hjälp av 36 miljoner kronor från KK-stiftelsen.

Högskolan ska bland annat starta ett treårigt forskningsprojekt inom termisk sprutning, rekrytera fler experter, ta farm ett nytt masterprogram inom svetsteknik och ett 25-tal nya kompetensutvecklingskurser.

Primus programchef Lennart Malmsköld kommenterar satsningen i pressmeddelandet.

– KK-stiftelsens medel på drygt 36 miljoner kronor är en viktig del i vår strategiska utveckling av forsknings- och utbildningsmiljön Primus. Industrins omställning till en mer hållbar produktion kräver nya tekniklösningar, nya material och nya arbetssätt. Genom att kombinera teknik och lärande och samverka med industrin, kan vi bidra med ny kunskap och innovationer som underlättar i den stora teknikomställningen.

Primus startade 2018 med målsättningen att utveckla stark forskning och utbildning inom lärande och teknik. Detta under en tioårsperiod. Additiv tillverkning i metall är ett exempel på ett forskningsområde som utvecklats positivt, skriver Högskolan Väst.

Forskningsanslagen ska användas till:

  • Ett 3-årigt forskningsprojekt där högskolans forskare undersöker nya tekniker för termisk sprutning samt hur tekniken kan användas för helt nya applikationer som exempelvis kan ge komponenter nötningsbeständiga eller vattenavstötande ytor.

  • Utveckling av ett 25-tal nya korta kurser anpassade till industrins behov av kompetensutveckling inom digital hållbar teknik.

  • En förstudie ska kartlägga industrins behov av kompetensutveckling inom organisationsutveckling. Det bildar underlag för att ta fram nya kurser designade för personer som arbetar inom området.

  • Rekrytering av fem forskare/lektorer med spetskompetens inom områdena svetsteknik för specialmetaller, produktionsledning, AI och automation, industriell omstrukturering i en internationell kontext och AI som organisatoriskt stöd för tillverkningsindustrier.

  • Utveckling av ett 2-årigt masterprogram i svetsteknik. Det blir ett unikt program inom området.

Högskolan Väst/Pressmeddelande

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Efter ökat antal konkurser – Arbetsförmedlingen kan få 50 extra miljoner
Spetsad branschkompetens när unika digitala utbildningar lanseras
Investerar 280 miljoner i kolfri stålåtervinningsanläggning
Avancerad stöld – tjuvar fick med sig 15 ton stål
LKAB vill uppmärksamma eldsjälar med nytt stipendium
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.171