23948sdkhjf

De vill göra skillnad med koldioxidreducerat stål

Lindab kommer att erbjuda koldioxidreducerat stål på den svenska marknaden. Stålet kommer till största del bestå av återvunnet stål, ska produceras med 100 procent förnybar energi och ha 70 procent mindre klimatpåverkan än traditionellt tillverkat stål.

Eftersom stål är ett viktigt material inom byggsektorn arbetar Lindab med att minimera företagets klimatpåverkan. I ett pressmeddelande skriver Lindab att de inom några år kommer vara ett av de första företagen i världen att ta emot leveranser av fossilfritt stål.

Men nu tar man ett första steg genom att satsa på koldioxidreducerade byggprodukter.

Anders Johansson, är vd på Lindab Profil som är ett dotterbolag till Lindab för utveckling av byggprodukter. Han menar att företaget vill vara med och påverka redan nu.

– Genom att ta fram produkter i koldioxidreducerat stål gör vi det möjligt för våra kunder att skapa hållbara byggnader ur både miljö- och kvalitetsaspekt. Vi väntar ivrigt på vår första leverans av fossilfritt stål, men vi vill göra skillnad redan nu och erbjuda marknaden den här lösningen så fort som möjligt.

Tillverkaren bakom det koldioxidreducerade stålet, XCarb RRP, är Arcelor Mittal. Stålet baseras på minst 75 procent återvunnet stål och framställs i ljusbågsugnar drivna av 100 procent förnybar energi. 

Vidare står det att stålet har belagts med Lindabs rostskydd Magestic, deras varumärke för zinkmagnesium.

Till en början kommer kunder erbjudas Lindabs sinusprofil, för både tak och fasad, i det nya stålet. Men undre årets gång kommer utbudet att öka till andra produktområden.

Redan under andra kvartalet i år kommer Lindab kunna ta emot beställningar på sinusprofilerad plåt tillverkat av det koldioxidreducerade stålet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11