23948sdkhjf

De använder sig uteslutande av återvunnet aluminium

Verkstadsföretaget MittX i Färila tillverka modellanpassade bågar för jordbruks- och entreprenadmaskiner. Nu har de beslutat sig för att endast använda sig av återvunnet aluminium i sin produktion.

1995 grundades MittX i Färila. Deras huvudprodukt är en modellanpassad takbåge med integrerad belysning och varselljus som monteras på olika sorters entreprenadmaskiner. Bågarna tillverkas av aluminium, en metall som kräver stora mängder energi vid tillverkning.

Alla produkter är måttanpassade från maskin till maskin.

– Många ser vår produkt som en identitetsförstärkare, att den är snygg. Sedan är det även en säkerhetsaspekt, att du måste synas. Det sitter integrerade positions- och blixtljus i bågen, säger Fredrik Mickelsson, vd, till Ljusadals-Posten.

Fredrik Mickelsson kom till företaget för två år sedan. Högst upp på listan var att börja titta på möjligheten att använda sig av återvunnet material till företagets produkter.

– Jag insåg att det här kommer bli en viktig sak för oss. Och det är lätt hänt att man pratar om hållbarhet men det kanske inte landar i något konkret. Och nu när våra tillverkare kan erbjuda hög kvalitet på återvunnet material så har det blivit ett intressant alternativ, säger han och fortsätter:

– Kan man ta till vara aluminium som redan cirkulerar ute i kretsloppet så har man ju vunnit väldigt mycket, säger Fredrik Mickelsson, till tidningen.

Efter nyår använder företaget bara återvunnet material i sina egna produkter. Det återvunna aluminiumet kräver 95 procent mindre energi vid framställningen än vad nytillverkat kräver.

Det återvunna aluminiumet är något dyrare, men Fredrik ser det dock som en nödvändighet att övergå till en hållbar omställning.

– Långsiktigt tror jag att det är förödande att inte välja att jobba med hållbarhet på ett konkret sätt. Då blir man inte en spelare på marknaden, säger han och fortsätter:

– Många av våra större kunder, till exempel Volvo, Hitachi och Caterpillar, där är inte frågan om, utan när kraven kommer på att även små leverantörer som vi ska jobba med hållbarhet.

Men kvalitén är det ingen skillnad på berättar han för tidningen.

– Det ingen skillnad, kvaliteten och finishen på våra produkter är den samma som tidigare, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11