23948sdkhjf

Plåtfabriken lär ut svenska på arbetstid

Brist på personal blev startskottet för en lyckad integration. Nu arbetar människor från alla världens hörn på Nitator och får SFI-undervisning två gånger i veckan.

Ett av företagets konferensrum blir två gånger i veckan en lektionssal där ett 20-tal anställda samlas för att lära sig svenska språket. Det skriver Arbetet. 

En av dem är ukrainska Sofia Valla, som på bara ett halvår lärt sig språket.

Hon flydde sitt hemland för sex månader sedan och fick jobb på Nitator efter två månader. Det var efter att företaget kommit till flyktingförläggningen för att presentera sin verksamhet.

– Mitt arbete är en underbar plats. Och mina kollegor är väldigt trevliga, så jag är väldigt tacksam. Vi har SFI två gånger per vecka och det är underbart. Jag är taggad att plugga svenska och lära mig mera. Det är jättekul, säger hon till Arbetet.

För Nitators vd Jan-Eric Petersson var det en självklarhet att SFI-undervisningen skulle ske på arbetstid. Han menar att språket är nyckeln till en lyckad integration – och att de har hittat en bra lösning på hur det ska gå till. Nu är förhoppningen att modellen ska sprida sig.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094