23948sdkhjf

Gränges kvartalsrapport: "Ökade vår vinst, trots utmaningar"

Aluminiumbolaget Gränges har släppt sin rapport för det fjärde kvartalet.

I det fjärde kvartalet redovisar Gränges ett rörelseresultatet på till 153 miljoner kronor. Jämfört med motsvarade period förra året redovisade bolaget en rörelseförlust på –21 miljoner kronor.

Vidar redovisar Gränges en nettoomsättning som ökade till 5 366 miljoner kronor. Samma period föregående kvartal låg siffran på 4 857.

Kassaflöde före finansieringsverksamheten justerat för expansionsinvesteringar och förvärv uppgick till 618 miljoner kronor. Det går att jämföra med med förra årets siffror på 607 miljoner kronor.

Vd för Gränges, Jörgen Rosengren, kommenterar rapporten där rubriken lyder "Ett år av utmaning och prestation". Han skriver att det varit ett år kantat med utmaningar av olika slag, så som energipriserna och minskad efterfrågan.

– Totalt sett var den globala efterfrågan ungefär densamma som under fjärde kvartalet 2021. Vi tacklade dessa utmaningar en efter en. Viktigast av allt var att vi lyckades kompensera alla kostnadsökningar och mer därtill. Det var inte en tillfällighet utan resultatet av ett systematiskt och fokuserat arbete med kostnadshantering i nära samarbete med våra kunder.

Jörgen Rosengren beskriver hur utsikterna ser ut för nästkommande år.

"Utsikterna för 2023 är osäkra. Vi förväntar oss att kundfokus i början av 2023 kommer att skifta från att säkra leveranser till att hantera lager. Undantaget är fordonsindustrin, där orderstocken, förbättrade leveranskedjor och en återhämtning i Kina kan stötta produktionsnivåerna. Å andra sidan finns det ett tydligt hot kopplat till lågkonjunktur. Sammantaget räknar vi med att försäljningsvolymen under första kvartalet 2023 kommer att förbättras med runt 10 procent jämfört med fjärde kvartalet 2022"

Avslutningsvis berättar Jörgen Rosengren att Gränges tillvägagångssätt nästa år kommer vara att behålla fokus på det långsiktiga och samtidigt möta kortsiktiga utmaningar med flexibilitet.

 – Jag är övertygad om att detta kommer att leda till fortsatt förbättrade resultat.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Hydro tillverkar första byggsystemet av 100 procent återvunnet aluminium
Priset på batterimetaller sjunker
Tävlingen ska få unga intresserade av plåtslageri
RobotCenter Laxå levererar till Frankrike
Underskott på zinkmarknaden
SSAB och Stålgross för fossilfri framtid
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.171