23948sdkhjf

De stoppar varor med farliga metaller vid gränsen

Kemikalieinspektionen och Tullverket samarbetar för att förhindra varor med otillåtet kemikalieinnehåll att komma in i Sverige. På Arlandas tullager har drygt 600 smycken och elektronikprodukter stoppats.

Det är inspektörer från Tullverket och Kemikalieinspektionen som gått igenom smycken och elektronik för att leta efter ämnen som är allergiframkallande, cancerframkallande eller farliga för miljön och hälsan. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

I en av kontrollerna, som genomfördes på Arlanda i höstas, fastnade över 600 smycken och elektroniska produkter då de innehöll otillåtna halter av bly eller kadmium. En annan anledning till att produkter stoppas kan också bero på felmärkning.

– Det syns inte på smyckena att de innehåller farliga ämnen så att kunna stoppa dem redan vid gränsen är ett effektivt sätt att jobba på. Företag som tar sitt kemikalieansvar ska inte behöva konkurrera med företag som inte gör det, säger Frida Ramström, som är inspektör på Kemikalieinspektionen.

Det var totalt varor från 68 importörer som undersöktes, varav varor från tio av dessa stoppades vid gränsen. Det krävs att importörer deklarerar varor hos Tullverket. Kemikalieinspektionen och Tullverket kan med den informationen välja att kontrollera varor som de tror kan innehålla förbjudna ämnen.

– Våra tulltjänstemän har stor erfarenhet av att hitta misstänkta varor i det gigantiska importflödet. Dessutom känns det alltid bra när vi kan bidra till att stoppa produkter som äventyrar människors hälsa, säger Sofia Engel, biträdande enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Öst, slutligen i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094