23948sdkhjf

Svensk ståltillverkning med vätgas får ny grön utmanare

Ett forskarlag i England har hittat ett alternativ till den koldioxidkrävande stålprocessen. Men den skiljer sig mycket från de svenska initiativen.

Arbetet publicerades i Journal of Cleaner Production tidigare i januari, vilket Dagens industri skriver med hänvisning till Bloomberg News. I forskningsarbetet framkom att det är möjligt att nyttja en form av mineralet perovskit för att återvinna koldioxiden som produceras vid ståltillverkning i masugn.

Till skillnad från den tillverkningsmodell som använts i Hybrit-samarbetet, anammas en teknik som kan genomföras i redan befintliga masugnar och på så sätt drastiskt minska utsläppen och slippa införskaffa ny utrustning.

Dagens industri skriver att forskarna menar att den koldioxid som frisläpps kommer att nyttjas och återvinnas i ett slutet system och sedan omvandlas till kolmonoxid. Därefter skickas kolmonoxiden tillbaka till masugnen som ett alternativ till kol, vilket resulterar i en koldioxidbesparing på 90 procent.

Det skulle även ge stora kostnadsbesparingar. En omställning till pervoskit skulle vara betydligt billigare än den vätgasbaserade processen. Det menar i alla fall forskarna från universitetet i Birmingham.

Metoden har visat sig fungera i laboratoriemiljö men det är en bit kvar innan processen, eventuellt, går att genomföra i kommersiell skala. Bland annat kan materialet vara en svår nöt att knäcka, skriver Dagens industri. 

Perovskit tillverkas av niobium, kolsyrad kalk, järnmalm och bariumkarbonat. För att ersätta kol krävs den kritiska mineraler niobium som idag endast bryts i Kanada och Brasilien.

Forskarna tror att kommersiella demonstrationsanläggningar kan stå klara inom fem år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079