23948sdkhjf

Så spås litiumåret 2023

Den gröna omställningens framfart har gjort att elbilstillverkare hade hoppats på en våg av billigt litium som behövs till de laddningsbara batterierna, men vågen verkar inte komma.

Den gröna omställningens framfart har gjort att elbilstillverkare hade hoppats på en våg av billigt litium som behövs till de laddningsbara batterierna, men vågen verkar inte komma.

För några år sedan konsumerades tre miljarder dollar i litium och i fjol hade den siffran ökat till hela 30 miljarder dollar, vilket motsvarar 300 miljarder kronor. 

Den explosionsartade ökningen beror på att efterfrågan har stigit till det dubbla på väldigt kort tid, men också för att tillgången inte vuxit så snabbt som förväntat.

Marknaden hoppas på lindrigare pris på litium genom en våg av billiga råvaror under 2023, men vågen har redan dröjt i två år och det verkar som att den helt kan utebli. Det skriver Dagens PS och hänvisar till Bloombergs.

Men några analytiker tror på det omvända, att litiumbranschen under det kommande året kommer att färgas av den växande tillgången snarare än av efterfrågan. Kinesiska elbilsbolaget BYD Co. tror att det kommer bli ett globalt överskott på litium.

Något som kan styrka den tesen är att flera gruvleveranser ska vara på ingång från Chile, Kina och Australien. Det skulle innebära att tillgången på litium direkt från marken skulle öka med mellan 22 och 42 procent under 2023.

Litiumhandlaren Claire Blancheland på Trafigura Group är skeptiskt. I en intervju till Bloombergs menar hon att vi inte har någon anledning att tro att så många ton litium magiskt skulle uppstå bara för att återställa balansen i marken. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Kraftig ökning av konkurser i Sverige
36 miljoner till forskning som ska stärka svensk industri
Debatt: ”Batteriguldet” ingen "quick fix”
De vill göra skillnad med koldioxidreducerat stål
Världens råstålsproduktion i december
De använder sig uteslutande av återvunnet aluminium
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.172