23948sdkhjf

Klart för vindkraftspark

ENERCON och SVEVIND påbörjar bygget av vindkraftspark i Markbygden, Piteå efter klartecken från Mark- och miljödomstolen Inom kort kan uppförandet av de första 36 av totalt cirka 300 vindkraftverk i första etappen i Markbygden i Piteå påbörjas.
Det står klart sedan Mark- och miljödomstolen i Umeå gav klartecken till projektet under förra veckan. Vindkraftsparken, som man planerar att uppföra i flera etapper, ska byggas av Markbygden Vind AB, ett bolag som ägs av SVEVIND och ENERCON.

– Vi är glada och stolta över beslutet. Vi tror på vindkraften som en av de viktigaste energikällorna för framtiden, det visar vi också med detta engagemang i en tid då marknaden i övrigt i Sverige tyvärr är vikande. Markbygden är ett bra projekt och vi hoppas kunna skapa fler gröna arbetstillfällen för regionen, säger ENERCON i ett pressmeddelande.

Äntligen grönt ljus
Den första etappen i projektet beviljades tillstånd av Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Norrbottens län redan i december 2011, men detta överklagades av Naturvårdsverket. Mark- och miljödomstolen har nu hanterat överklagandet och ger klartecken till projektet. Vissa villkor har tillkommit i tillståndet, men dessa är dock inte av den art att det påverkar projektet negativt.

– Vi är mycket glada över domstolens beslut, och vi kommer nu tillsammans med ENERCON att förverkliga den här delen av etapp 1 av Markbygdenprojektet. Vi är övertygade om att den norra delen av Sverige har goda framtidsutsikter för vindkraft, med goda vindförhållanden och konkurrenskraftiga produktionskostnader, säger Wolfgang Kropp, vd för SVEVIND.

För den första delen av projektet med 36 vindkraftverk beräknas elproduktionen till cirka 250 GWh per år, vilket motsvarar elförbrukning och uppvärmning för runt 10 000 villor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109