23948sdkhjf

Flera fördelar med automatiserad skärvätska

LK Precision har genom automatiserad skärvätskehantering med FluidWorker 150 både ökat sin produktivitet och lönsamhet men även skapat förutsättningar för en mer hållbar produktion och arbetsplats.

LK Precision tillverkar avancerade detaljer med hög precision. Detta innebär att operatören måste ha fullt fokus på maskinen, verktygsbyten och flera kontrollmätningar. Dagligen behöver operatören mäta och justera koncentrationen av skärvätska, men ibland hinns det inte med.

När man kör obemannat behövs underhåll av skärvätskan och vid påfyllning av skärvätska upptäckte man att det ibland inträffade översvämningar. Det resulterade att tid gick till annat som att sanerar vilket störde produktionen.

– Automation av det dagliga skärvätskeunderhållet ger operatörerna förutsättningar att fokusera på produktionen samtidigt som vi är trygga med att skärvätskans egenskaper alltid är optimala. Nu kan vi prioritera det som är viktigast: produktionen, säger Christian Enquist, VD, till industritorget.

Att ha rätt skärvätskekoncentration är avgörande för kostnadseffektiv metallbearbetning. Vid för hög koncentration uppstår kladd, hälsoproblem och onödigt slöseri. Men för låg koncentration leder i stället till problem med bakterietillväxt.

– Underhållet av skärvätska som utförs av operatören är i praktiken lätt att missa och tidigare har vi tvingats använda miljö- och hälsofarliga biocider, vilket är något vi nu vill undvika, enligt Willie Santiago, Produktionsledare.

Verktygens livslängd påverkas också av koncentrationen och måste bytas oftare när nivån hamnat under rekommenderade gränsvärden. Hög kvalitet och snäva toleranser är viktigt för ledningen som såg ett samband mellan detaljernas finish och koncentration. För stor avvikelse kunde i värsta fall ge onödiga och dyrbara kassationer.

Justeringar av skärvätskan koncentration sker automatiskt vilket gör att operatören kan fokusera på direkt produktionsrelaterade uppgifter. LK såg även bland annat andra fördelar som bättre kvalité, ökade produktivitet, snällt mot miljön och även för plånboken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

1.026