23948sdkhjf

Flera utmaningar när folk ska utbildas till nya stålverket

Det nya stålverket som planeras byggas i finska Joddböle i Ingå, kommer uppskattningsvis leda till 1 200 nya arbetstillfällen. Yrkesutbildaren Axxell är redo att utbilda, men flera utmaningar finns.

Yrkesutbildaren Axxell menar att de i snabbt kan köra i gång nya utbildningar, men att det kräver finansiering, kompetenta lärare och att det ska locka inhemska och utländska studerande. Det skriver Svenska Yle.

Rektor för Axxells yrkesutbildningar, Lena Johansson, menar att alla skolor måste göra sitt bästa för att det ska finnas kompetent personal den dagen stålverket byggs upp.

Trots att siffran på arbetare vid stålverket ligger på 1 200 räknar man med att det kommer handla om betydligt fler som kommer vara knutna till verksamheten.

Dels behövs människor till själva byggandet av stålverket, dels ska infrastrukturen kring stålverket fungera.

– De som jobbar i själva produktionen ska få lön och mat och de ska ha städade lokaler. Deras familjer ska ha allt från barndagvård till frisör och butikstjänster, så vi utbildar definitivt inte bara till en bransch när ett sådant här projekt kör i gång, säger Lena Johansson till Svenska Yle.

Som hon tidigare nämnt skulle en utbildning kunna starta relativt snabbt, men hon trycker på flera utmaningar.

– Det behövs en massa kompetenta och duktiga personer för ett nybygge, men vi måste också hitta dem som ger sig tid att utbilda.

Även finansiering kommer behövas och Lena Johansson tror att undervisnings- och kulturministeriet är med på noterna om ett stålverk skulle bli av.

– Ministeriet har så kallad strategifinansiering som ska svara på behov som snabbt uppkommer i samhället.

Men en utbildning kräver också studerande, vilket redan är en stor utmaning i Finland som har brist på arbetskraft. Antalet ungdomar räcker helt enkelt inte till. Det är därför av stor vikt att utbildningen kan locka till sig vuxenstuderande, både i och utanför Finlands gränser.

– Vi har redan länge talat om arbetskraftsinvandring eftersom händerna inte räcker till i vårt arbetsliv. Så om det kommer en så stor grej som stålverket i Ingå, så måste vi göra något för att få arbetskraft från annat håll, konstaterar Lena Johansson för Svenska Yle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078