23948sdkhjf

Miljardsatsning på nytt stålverk för grönt stål

Nu ska det byggas ett nytt nordiskt stålverk som ska ge 1200 jobb och som är en investering på 4 miljarder euro.

Det norska företaget Blastr Green Steel planerar för ett nytt stålverk med integrerad väteproduktion i Ingå (Inkoo), Finland. Reduktionen av järnmalm till järn ska ske med vätgas istället för kol. Stålverket ska kunna producera 2,5 miljoner ton varm- och kallvalsat stål per år. Blastr har ingått en skriftlig avsiktsförklaring med det nordiska energiföretaget Fortum, vilket ger Blastr exklusiva rättigheter att nyttja ett befintligt industriområde i Inkoo

– Finland ligger perfekt till för vårt projekt. Där har man ambitiösa utsläppsmål för koldioxid, understödjande och förutsägbara driftsförhållanden för den gröna industrin, fossilfri energi och en högkvalificerad arbetsstyrka. Vi valde Inkoo på grund av dess högkvalitativa infrastruktur och tillgång till ren energi. Dessutom möjliggör den isfria djuphavshamnen effektiv och koldioxidsnål logistik året runt och nära tillgång till den europeiska marknaden, säger Hans Fredrik Wittusen, vd för Blastr Green Steel i ett pressmeddelande.

Investeringen är på 4 miljarder euro, cirka 44 miljarder kronor och beräknas ge 1200 direkta jobb. Produktionsstart är planerad till slutet av 2026.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.174