23948sdkhjf

Litiumbatteripriserna högsta på tolv år

Priserna på litiumjonbatterier når de högsta siffrorna sedan 2010.

Analysbolaget BloombergNEF har analyserat priserna på litiumjonbatterier sedan 2010. I den senaste analysen för 2022, kan de konstatera att stigande priser på råvaror och batterikomponenter samt ökande inflation, lett till att priset på litiumjonbatterier fått en rejäl skjuts uppåt.

I år har priset på litiumjonbatterier ökat med sju procent till ett genomsnittspris på 151 USD/kWh, det vill säga 1 555 kronor per kWh. Enligt BloombergNEF kommer priserna att hålla i sig på liknande nivåer även nästa år för att sjunka 2024.

Litiumjonbatterier använda bland annat i elfordon, bussar och stationära lagringsprojekt, och när det kommer till batteripaket för elfordon (BEV) låg priserna 1418 kronor /kWh under 2022.

– Råvaru- och komponentprishöjningar har varit de största bidragsgivarna till de högre cellpriserna som observerades 2022. Mitt i dessa prisökningar för batterimetaller, har stora batteritillverkare och biltillverkare har vänt sig till mer aggressiva strategier för att skydda sig mot volatilitet, inklusive direktinvesteringar i gruv- och raffineringsprojekt, säger Evelina Stoikou, huvudförfattare till rapporten på BNEF.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
JOBB I FOKUS
Gå till jobböversikt
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Han står som finalist i prestigefylld entreprenörstävling
Tre tips som ger dig kompetent personal
Metallbörsen i veckan
Ytskyddsdagarna: Grafen – extremt multifunktionellt
Utlyser forskning om innovationskritiska råvaror
Näringslivet växer – men kompetensen en svår nöt att knäcka
Andra Nordiska Medier
Verkstäderna
Process Nordic
UochD

Tipsa en kollega

0.157